Fogh kræver højere danske forsvarsudgifter

Danmark skal gradvis øge sit forsvarsbudget over 10 år, fordi Rusland har brudt mange års samarbejde med Nato ved sin besættelse af Krim-halvøen og destabilisering af det østlige Ukraine.

Det fastslår Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, under sit officielle besøg i Danmark.

- Rusland betragter ikke længere Nato som en partner, men som en modstander, siger Anders Fogh Rasmussen, og derfor vedtager Nato en beredskabsplan ved topmødet i september i Wales.

Samtidig skal Natolandene øge deres forsvarsbudgetter, lyder det.

- Rusland har de seneste fem år øget forsvarsudgifterne med 50 procent. Samtidig har Nato-landene nedskåret deres udgifter med 20 procent. Natolandene skal igennem de næste 10 år gradvis øge udgifterne, siger Anders Fogh Rasmussen.

Han erkender, at budskabet ikke er lige populært i alle Natolande, men USA bør ifølge ham ikke betale to tredjedele af Natolandenes samlede forsvarsbudget. Fogh afløses ved topmødet i september af Norges tidligere socialdemokratiske statsminister Jens Stoltenberg som ny generalsekretær.

I Danmark har Fogh drøftet Ukraine og Nato-topmødet med statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Desuden har han været i audiens hos kronprins Frederik.

- Tak for et fortræffeligt samarbejde med regeringen. Danmark er en elite-allieret, som altid er parat til at levere i Kosovo, Afghanistan og mod pirater. Danmark er virkelig en robust allieret, som er parat til at levere, når der er brug for det, siger Anders Fogh Rasmussen.

Nicolai Wammen takkede Fogh for en "meget fin indsats som Natos generalsekretær". Danmark har i Libyen og Afghanistan gjort en stor militær indsats, ligesom flåden har hjulpet Nato i kampen mod pirateri ved Afrikas Horn, mener Nicolai Wammen.

- Danmark kan bestemt være sin indsats bekendt, mener forsvarsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip