Fogh: Russisk hjælp kan kun tillades med ukrainsk accept

Der går forlydender om, at russiske køretøjer i nat har bevæget sig ind på ukrainsk territorium i det uroplagede østlige Ukraine.

Men nu bekræfter Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, at det er tilfældet. Det gør han under et officielt besøg i Danmark fredag.

- Jeg kan bekræfte, at vi i nat så en russisk indtrængen over grænsen til Ukraine. Det bekræfter blot det faktum, at vi ser en vedvarende strøm af våben og krigere fra Rusland i det østlige Ukraine.

- Det er en tydelig understregning af den vedvarende russiske involvering i at destabilisere det østlige Ukraine, siger Anders Fogh Rasmussen uden dog at ville tale om en "invasion" af Ukraine.

Ifølge journalister fra aviserne The Guardian og The Telegraph bestod konvojen blandt andet af pansrede mandskabsvogne med russiske kendetegn.

De krydsede ifølge journalisterne grænsen natten til fredag via en grusvej og et hul i et pigtrådshegn tæt ved byen Donetsk, der kontrolleres af prorussiske separatister.

Der er ikke tale om den omstridte nødhjælpskonvoj med omkring 280 lastbiler, der tidligere er blevet stoppet på den russiske side af grænsen.

Nødhjælpskonvojen med de 280 lastbiler er kontroversiel, fordi Vesten og Ukraine mistænker den for at indeholde våben til oprørerne i det østlige Ukraine. Omvendt har russerne fastholdt, at den indeholder tiltrængt nødhjælp til folk, der lider under konflikten.

Fogh understreger, at nødhjælp til Østukraine skal godkendes af den ukrainske regering i Kijev.

- Vi har fået informationer om, at den ukrainske regering har indgået en aftale med Rusland om, at forsyninger med nødhjælp kan krydse grænsen. Og hvis det er tilfældet, at forsyningerne baserer sig på en aftale med den ukrainske regering, ser jeg ingen problemer i det.

- Men det er selvfølgelig klart, at hvis det sker imod den ukrainske regerings vilje, så er det en illegal invasion af ukrainsk territorium, siger han.

Derfor tager Anders Fogh Rasmussen også sine forbehold, når det kommer til de russiske køretøjer.

- Baserer det sig på en aftale med den russiske regering, skulle der som udgangspunkt ikke være problemer i det. Når jeg siger som udgangspunkt, så er det, fordi vi altid må tage et forbehold, når det gælder Ruslands adfærd.

- Vi har set mange eksempler i de seneste måneder, at vi på overfladen ser en positiv russisk retorik, mens vi på landjorden ser meget negative russiske handlinger.

- Og den mistanke, vi hele tiden sidder med, eller den frygt vi har, er, at Rusland under dække af en humanitær operation i realiteten invaderer Ukraine, siger Fogh.

/ritzau/

 

Dagens Gossip