Foleys mor: Embedsmand truede os til ikke at sende løsesum

Moderen til den halshuggede journalist James Foley siger, at hun og familien blev truet af en amerikansk embedsmand med at blive retsforfulgt, hvis de betalte løsepenge for amerikaneren til gidseltagerne fra Islamisk Stat (IS).

Familien risikerede angiveligt at blive tiltalt for at støtte terrorisme, hvis de forsøgte at få Foley fri med pengeoverførsler.

Det amerikanske medie ABC News citerer fredag Diane Foley og broderen til James Foley for, at en militær medarbejder under præsident Barack Obamas nationale sikkerhedsråd adskillige gange oplyste dem om, at de ville stå ansigt til ansigt med retssager om terrorstøtte på grund af løsepengene.

- Vi opfattede det som en trussel, og det var rædselsfuldt. Tre gange skræmte han (den amerikanske embedsmand, red.) os med den besked. Vi var forfærdede over, at han sagde det. Han fortalte os, at vi ville blive retsforfulgt, siger Diane Foley i et interview med ABC News.

En unavngiven talsmand for det amerikanske sikkerhedsråd meddeler, at familien blev oplyst om, at det var imod amerikansk lovgivning at betale løsepenge, fordi det strider mod loven om terrorstøtte, men talsmanden afviser over for ABC News, at familien fik at vide, at de ville risikere tiltale, hvis de sendte penge til IS.

USA's udenrigsminister, John Kerry, er "overrasket" over oplysningerne.

- Jeg kender ikke noget til dette, og jeg vil ikke tolerere sådanne erklæringer fra ministeriet, siger han til journalister under et besøg i Istanbul, hvor han i øjeblikket drøfter den internationale indsats mod den militante oprørsgruppe.

James Foley blev brutalt halshugget af sine gidseltagere på en video, der blev offentliggjort af IS i august. Han blev taget til fange af jihadister fra Islamisk Stat i det nordlige Syrien i november 2012.

/ritzau/Reuters