Folketingsmedlem byder ind på posten som Siumut-formand

Det kriseramte grønlandske regeringsparti Siumut kan få endnu en kvindelig formand som afløser for tidligere regeringschef Aleqa Hammond, der trak sig onsdag.

Partifællen og det nuværende folketingsmedlem Doris Jakobsen har nemlig meldt sit kandidatur, skriver det grønlandske medie KNR.

- Jeg har arbejdet som folkevalgt i 12 år - både i parlamentet og i regeringen, og jeg har været 2. viceborgmester og har høstet stor erfaring som medlem af Folketinget. Jeg har også gennem årene været formand for flere organisationer.

- På opfordring fra flere vælgere, og ikke mindst fordi jeg selv har mod på det, vil jeg ikke være tilbageholdende med at stille op til formandsposten i Siumut. Mit parti og samfundet har brug for mig, skriver Doris Jakobsen i en pressemeddelelse ifølge KNR.

I øjeblikket er Doris Jakobsen næstformand for Folketingets Grønlandsudvalg og medlem af forsvarsudvalget, retsudvalget og Udenrigspolitisk Nævn.

Efter den nu tidligere formand for Siumut Aleqa Hammond tirsdag overlevede en mistillidsafstemning i parlamentet og fik bevilget orlov for posten som regeringschef, var det Kim Kielsen, der blev indsat som fungerende regeringschef.

Hvorvidt han også stiller op til formandsposten er endnu uklart.

Siumut kan dog ikke trække en formandsbeslutning i langdrag, da grønlænderne skal til valg 28. november.

Under alle omstændigheder står en kommende formand med et stort oprydningsarbejde, efter at Aleqa Hammond skabte splid i partiet, da revisionsudvalget fastslog i en rapport, at hun havde brugt over 100.000 kroner fra den grønlandske statskasse til private formål.

Den uheldige sag fik onsdag det andet regeringsparti Atassut til at trække sig fra regeringen, som dermed mistede sit flertal.

/ritzau/