Folketingsmedlem vil ikke lade EL opstille til EU

Christian Juhl står næsten alene i Enhedslistens folketingsgruppe, hvor de fleste vil opstille liste Ø ved valget til EU-Parlamentet i 2019 og ikke fortsætte i Folkebevægelsen mod EU. Christian Juhl er imod sammen med transportordfører Henning Hyllested.

- Det svækker den samlede EU-modstand. Det vigtigste ved at have Folkebevægelsen er ved folkeafstemninger. Der kan vi ikke satse på, at Enhedslisten kan klare 10-15 procent. Der skal vi have 51 procent for at vinde, siger Christian Juhl.

Søndag afgør 444 delegerede ved Enhedslistens årsmøde på Grønnemose Skolen i Høje Gladsaxe, om Enhedslisten skal gå selv. Det støttede 57 procent af partimedlemmer i en urafstemning, hvor 35 procent sagde nej til enegang.

Christian Juhl mener ikke, at enegang lægger Folkebevægelsen i graven.

- Nej. Men man kan selvfølgelig skabe en anderledes situation for Folkebevægelsen. Hvis de mister deres mandat (i EU-Parlamentet), skal de samle 70.000 underskrifter. Så er der ikke så mange penge, kun aktivisterne, siger Christian Juhl.

Mens politisk ordfører Pernille Skipper varmt anbefaler at Enhedslisten går selv, så tier både EU-ordfører Søren Søndergaard og partifællen Rina Ronja Kari, som repræsenterer Folkebevægelsen i EU-Parlamentet.

- Nogle vil ikke udtale sig om opstilling, men der er flertal i folketingsgruppen. Der kan snævert set være fordele for Enhedslisten, siger Christian Juhl.

- Men hvis England stemmer nej 23. juni, kommer der er forstærket krav i Danmark om, at vi også skal stemme om udmeldelse. Så får vi brug for alle kræfter, ikke en særlig liberal, socialistisk eller socialdemokratisk stemme, siger han.

Uanset enegang vil Enhedslisten trække Danmark ud af EU. Det viser EU-programmet, som landsmødet søndag vedtog. /ritzau/

 

Dagens Gossip