Forældreløse børn svigtes af frygt for ebola-smitte

Tusindvis af børn, der har mistet én eller begge forældre til den vestafrikanske ebola-epidemi, isoleres og svigtes af familiemedlemmer og pårørende, siger Unicef.

Udbruddet, der er det alvorligste nogensinde, har i år kostet flere end 3000 mennesker livet i Guinea, Liberia og Sierra Leone, og Unicef vurderer, at i omegnen af 3700 børn har mistet mindst en forælder til den dødelige virus.

- Ebola ændrer en basal menneskelig reaktion så som at tage sig af et sygt barn til en potentiel dødsdom, siger Manuel Fontaine, Unicefs regionale direktør i Vest- og Centralafrika.

I Vestafrika er det normal praksis, at efterladte børn bliver optaget i andre familier, hvis de mister deres forældre.

Men Unicef siger, at pårørende i visse samfund afviser at have noget med børn til ebola-ofre at gøre, fordi frygten ganske enkelt er stærkere end de familiære bånd.

Fontaine forklarer, at tusindvis af sørgende børn føler sig uønskede og efterladte, og lederen af Unicefs afdeling for krisekommunikation i Liberia, Sarah Crowe, fortæller, at børnenes skæbner er hjerteskærende.

- Børn ser deres døde familiemedlemmer og pårørende fjernet af mennesker iført en slags astronautdragter, og det påvirker børnene i en meget sørgelig retning, siger hun.

Unicef fortæller, at flere end 2500 ebola-overlevere, der menes at besidde en form for immunitet, vil blive trænet i Sierra Leone til at støtte karantæneramte børn på behandlingscentre.

I Guinea, siger Unicef, vil 60.000 børn og familier i ebola-ramte samfund blive tilbudt psykologhjælp.

/ritzau/AFP