Forbrugerrådet advarer mod at bruge disse fem tandpastaer

Selvom et produkt er til rådighed på supermarkedets hylder, betyder det ikke, at det er fri for problematiske stoffer, som kan skade dig og din familie.

Forbrugerrådet Tænk har testet 32 tandpastaer på det danske marked og har nu valgt at fraråde fem konkrete tandpastaer, fordi de er er mistænkt for at være hormonforstyrrende eller skadelige for kroppens organer. Det skriver eb.dk.

Forbrugerrådet har efter undersøgelsen valgt at inddele alle tandpastaerne i farvekategorierne grøn, gul og rød, så forbrugerne nemt får et overblik over, hvor problematisk tandpastaen er vurderet til at være.

- Det er som sådan ikke den enkelte tandpasta, der er problemet, men vi udsættes for de her problematiske stoffer rigtig mange steder. Derfor er det den samlede mængde stoffer, vi bliver udsat for, som vi skal være opmærksomme på. Her er tandpastaen et område, hvor man kan sætte ind og undgå de problematisk stoffer, siger Stine Müller, som er projektleder hos Forbrugerrådet Tænk Kemi, til eb.dk.

Forbrugerne frarådes at købe de fem tandpastaer, som er havnet i den røde kategori. Det drejer sig om:

- Colgate Total
- Denivit Anti-stain expert antistain intense
- Fluocalcin Classic
- Sensodyne Rapid
- Vademecum Anti-cavety

Fire af tandpasterne har fået den røde farve, fordi de indeholder stoffer, som mistænkes for at være hormonforstyrrende, nemlig triclosan og parabenerne methylparaben og propylparaben. Den sidste tandpasta inderholder manganese sulfate, som er skadeligt for kroppens indre organer.

13 af de undersøgte tandpastaer er kommet i den gule kategori. De indeholder alle parfumestoffet limonene, der er klassificeret som værende belastende for vandmiljøet. Det drejer sig om:

- Aquafresh Freshmint
- Colgate Karies Kontrol+ (2-pak)
- Colgate Komplet fresh mint
- Colgate Max Fresh cooling crystals
- Colgate Sensation white
- Denivit Anti-stain extreme white 2 in 1
- Dentalux Complex 5 sensitive plus
- G.U.M. Original white
- Oral-B 3D white luxe glamorous shine
- Pepsodent White now
- Sensodyne Original
- Urtekram Toothpaste with aloe vera / mint / flour
- Viofluor Mint fresh

Resten af de testede tandpastaer blev frikendt for problematiske stoffer, der enten skader kroppen eller miljøet, og de fik dermed det grønne stempel.

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

 

 

 

 

 

Dagens Gossip