Forbrydere i jakkesæt slipper ofte for varetægtsfængsel

Da Champagnedrengen, som Mads Dinesen er blevet kendt som, i sidste uge havde fået sin dom på to år og seks måneders fængsel, kunne den 23-årige efter en lang dag i Retten i Glostrup slappe af med vin og østers på Cafe Victor i København.

Og inden han skal afsone, får han formentlig endnu et par uger i friheden.

Jakkesæt, der får flere års fængsel for økonomisk kriminalitet, bliver oftest hverken varetægtsfængslet under efterforskningen, eller inden de skal afsone deres straf.

Til gengæld sidder for eksempel voldsforbrydere, der står til en lang straf, for det meste inde, fra de bliver sigtet, til de skal afsone.

Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, ser forskellen som et symptom på et generelt problem i retsvæsnet.

- Det er en overordnet problematik, at mennesker, som har en stor bankkonto, et pænt jakkesæt og råd til dyre advokater, generelt får en lidt bedre behandling, end alle dem der ikke har, siger ordføreren, der understreger, at hun mener, der bliver varetægtsfængslet for meget, ikke for lidt.

Onsdag behandler Københavns Byret en tilståelsessag mod en 33-årig, der skulle være Dinesens kompagnon. Den 33-årig, der er en god bekendt af retssystemet, har, modsat Dinesen, siddet varetægtsfængslet, siden de blev anholdt i februar.

Det er et særsyn. Men der er en god grund til, at svindlere sjældnere varetægtsfængsles, mener Jens Røn, statsadvokat hos Rigsadvokaten.

- Det er udtryk for, at man har med forskellige typer af kriminalitet at gøre, siger han.

- Sagt meget forenklet vil man i den grove voldtægtssag simpelthen ikke have, at offeret møder gerningsmanden på gaden, hverken lige efter overfaldet eller lige efter dommen er afsagt, siger han.

Sagerne om økonomisk kriminalitet bliver ofte behandlet over år. Efterforskningen drejer sig hovedsageligt om at gennemgå dokumenter og regnskaber, og der er mindre risiko for, at vidner bliver påvirket, eller at forbrydelsen bliver gentaget.

- Det er jo ikke, fordi de slipper billigere. Man skal huske, at varetægtsfængsling ikke er straffen, siger Jens Røn.

/ritzau/

 

Dagens Gossip