Forening: Donorer skal have 10.000 kroners skattefradrag

Kvinder, der vælger at donere æg, så barnløse par får en chance for at befrugte ægget og derved få et ønskebarn, får ikke nok ud af handlingen. Det mener foreningen blivaegdonor.nu.

Oven på den seneste debat, der har raset, fordi privatklinikker desperat tilbyder kvinder rejser til syden for at lokke dem til at lægge sig på briksen, reagerer foreningen.

Kompensationen i dag er ude af trit med den virkelighed, en donor møder, men rejser til syden er ikke den rigtige vej at gå. Derimod bør en donor bør få et skattefradrag på 10.000 kroner, mener Rikke Vestenbæk, der er formand for blivaegdonor.nu.

- En donor skal sidde og sprøjte sig selv med hormoner hver aften i ti-tolv dage og derudover møde op til fem scanninger. Til sidst skal hun have en sygedag fra sit job, fordi hun skal ligge i sengen en hel dag, når æggene tages ud. Det får hun i dag nogle hundrede kroner for, hvilket er alt for lidt, siger Rikke Vestenbæk til Dagens.dk.

Læs også: Liz adopterede sin datter - da datteren var et lille æg

Forslaget om en kontant bonus møder opbakning hos kvinder, der har gennemgået hormonbehandlingen med henblik på at donere æg. Heriblandt Ayoe Lundsberg Lauritzen.

- Man bør få dækket udgifter til kørsel og til tabt arbejdsfortjeneste. Jeg får 500 kroner i godtgørelse for at donere i Herning, og jeg bor i Aarhus. Jeg er heldig, at jeg går på barsel, så hvis ikke, ville det også gå ud over arbejdet, siger Ayoe Lundsberg Lauritzen.

Læs også: Janne fik tilbudt sygt donoræg: Danske kvinder risikerer at få syge børn

Hun peger på, at man som mandlig donor af sæd er afsted en gang, hvor man til sammenligning som ægdonor er afsted flere gange. Det er mere omstændigt at være ægdonor, og derfor skal kompensationen være større, mener hun.

En anden kvinde, Mie Kjeldgaard, der også har været systemet igennem som donor, påpeger, at finansieringen i forslaget er smart:

- Det gode ved det her forslag er, at der ikke er nogen, der skal have penge op af lommen, når det er et fradrag og ikke penge, der skal komme fra en pulje eller lignende, siger hun. 

Samtidig undgår man, at kvinderne rejser til andre lande for at "sælge" deres æg, påpeger Rikke Vestenbæk fra blivaegdonor.nu:

- Der er mange, der fravælger at donere æg, fordi det ikke kan betale sig for dem. De kan enten vælge at tage syd på i stedet eller lader helt være, og det er uheldigt, når manglen på æg er så stor, som den er i Danmark. Hvis kvinderne fik 500 kroner for hver handling, de gjorde, så ville de 10.000 som skattefradrag passe meget godt, uddyber Rikke Vestenbæk på ægdonorenes vegne.

Ville du overveje at donere æg, hvis du modtog et skattefradrag på 10.000 kroner for det?

 

Følg Dagens Sundhed for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip