Forfatteren Franz Berliner er død efter sygdom

Han var inspireret af Grønland, grønlandsk mytologi, almindelige mennesker og hverdagen, og Franz Berliner efterlader sig en bugnende bibliografi, efter at det sidste punktum i hans egen historie blev sat 11. december.

- Min altid kærlige og livsglade mand, forfatteren Franz Berliner, har forladt os efter længere tids sygdom, skriver hustruen Bibi Berliner, som han var gift med siden 1952, på familiens vegne i en dødsannonce i Politiken.

Alene og sammen med sin hustru har Franz Berliner skrevet om hverdagens glæder og sorger fortalt gennem mennesker, der oplever både håb og skuffelser.

Flere af bøgerne er skrevet med inspiration fra Grønland, hvor Franz Berliner arbejdede som radiotelegrafist i 1950'erne, og hvor forfatterparret boede i over 50 år og ofte rejste tilbage til.

Blandt værkerne om Grønland er "Måne over fjeldet" (1964) og "Derude bag havet" (1968). Den første skrev Franz Berliner alene, mens Bibi Berliner var medforfatter til den anden.

Sammen har de også skrevet flere socialrealistiske ungdomsromaner.

Franz Berliner har skrevet bøger i 45 år, og bøger til børn og unge har også fyldt meget i forfatterskabet.

Hans første børnebog "Godnat Skipper! En lille dreng i Østgrønland" blev trykt i 1962. Før det havde han debuteret med en novellesamling. Den sidste bog "Humpe" om en troldeunge med samme navn udkom i 2007.

/ritzau/

 

Dagens Gossip