Formodet ukrainsk svindler giver sin tvilling skylden

Skrevet af admin

28/06/2016

Mest læste i dag

En ukrainsk mand er tiltalt for at have bedraget en rigmand i Rusland for 90 millioner.

Dog mener han selv, at det danske politi har taget grueligt fejl, og at de har forvekslet ham med hans kriminelle tvillingebror.

Alligevel er den 46-årige ukrainer havnet i Københavns Byret, hvor han er tiltalt for bedrageri, og det har han ihærdigt forsøgt at protestere imod.

- Jeg har ren straffeattest, og jeg har aldrig fået en forklaring på, hvorfor jeg blev varetægtsfængslet, siger den tiltalte i en forklaring, som hans advokat har læst højt i retten.

Dog præsenterer anklager Lisette Jørgensen både et pas og et kandidatbevis fra Københavns Universitet, der peger på, at manden i retssalen i rent faktisk er gerningsmanden bag svindelnummeret.

- Dansk politi har anmodet Interpol om at få identificeret denne mand, så vi har sendt hans fingeraftryk. I Schweiz var resultatet positivt, og matchede den tiltalte, siger hun i retten.

På trods af, at den tiltalte hårdnakket fastholder, at han ikke har nogen relation til forbrydelsen, er han ikke bleg for at blande sig i helhjertet i retsmødet.

Den langskæggede mand med hestehale og jakkesæt hvisker konstant råd i øret på sin forsvarer, Kåre Traberg Smidt, og blander sig heftigt i hvad der bliver sagt i retssalen, hvilket møder en del kritik fra både anklageren og dommeren.

- Jeg har forsøgt at stoppe ham, men hvad skal jeg gøre? Jeg kan jo ikke råbe af min klient, siger Kåre Traberg Smidt, der til sidst må bede klienten om at flytte sig, fordi han forstyrrer.

Han er anklaget for bedrageri over for en russisk-ukrainsk parfumemilliardær, der mistede 90 millioner kroner. Forbrydelsen skal være sket i samarbejde med den svensk-russiske Steve Danneholm.

Den ulovlige manøvre fandt sted i 2007 i København. Steve Danneholm var ansat i parfumekongen Vladimir Nekrasovs danske skuffeselskab Arbat Prestige Holding.

Det gav Danneholm mulighed for rippe kontoen for 90 millioner, og sende pengene til en bank i Letlands hovedstad Riga. En konto der tilhørte ukraineren, som derfor er havnet i Københavns Byret.

Siden da har både Interpol og Vladimir Nekrasov været på jagt efter den formodede gerningsmand, men først i 2015 dukkede han op. Denne gang i Belgien, hvor var blevet fængslet for hvidvaskning og salg af falsk guld.

Steve Dannerholm er allerede idømt tre år og fire måneders fængsel af Østre Landsret for sin involvering i affæren.

Københavns Byret ventes at afsige dom i sagen onsdag.

/ritzau/