Forsker advarer gravide: Medicin mod kvalme kan skade dit barn

En række forskere advarer nu danske gravide mod at bruge lægemidlet Zofran, der bliver brugt til at lindre kvalme og opkast hos gravide, men som egentlig er tiltænkt kemo-patienter og personer, der er blevet opereret.

- Man kan på nuværende tidspunkt ikke konkludere, at Zofran er sikkert at bruge under graviditet, siger Gideon Koren, der er børnelæge ved The Hospital of Sick Children i Toronto, og har forsket i medicins indvirkning på fostre under graviditet for  University of Toronto.

Gideon Koren henviser til to nye undersøgelser, der har set på mulige skadevirkninger af brugen af Zofran blandt gravide. Her bliver det konkluderet, at Zofran giver en forøget risiko for hjerteproblemer hos barnet, når moderen bruger lægemidlet under graviditeten. 

I 2013 udkom den første undersøgelse i verden, der så på mulige skadevirkninger hos fostrene ved gravides brug af Zofran. De danske forskere konkluderede, at der ikke umiddelbart var tegn på negative bivirkninger, men at de ikke kunne udelukke det. Alligevel kaldte de undersøgelsen 'betryggende'.

- Skønt  disse resultater ikke definitivt kan udelukke muligheden for bivirkninger i forbindelse med ondansetron (Zofran red.), så er resultaterne af studiet betryggende, hvad angår brugen af dette lægemiddel mod kvalme og opkastninger i graviditeten, skrev forskerne i konklusionen.

Efterfølgende steg salget af Zofran i Danmark til det dobbelte, men hverken Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut eller Lægeforeningen kan forklare stigningen i salget. Ingen af dem mener umiddelbart, at det skyldes øget udskrivning til gravide, men de kan samtidig ikke udelukke det.

En årsag til det manglende overblik er, at myndighederne ikke overvåger salget af Zofran 'off-label' - det vil sige, når medicin bliver udskrevet til noget andet, end det er oprindelig er tiltænkt. 

Statens Serum Institut ønskede ikke at trække data på salget af Zofran off-label, da dagens.dk henvendte sig med spørgsmål. 

I Sverige har der dog været en skarp stigning i udskrivelsen af Zofran til gravide, hvilket har fået den uafhængige svenske medicinportal janusinfo.se til at advare mod gravides brug af lægemidlet.

I USA er selskabet bag Zofran, Glaxosmithkline, tidligere blevet sagsøgt af en række familier, fordi de ikke var blevet oplyst om de mulige skadevirkninger for fostre, skriver drugwatch.com

Ifølge hjemmesiden tilstod Glaxosmithkline at have vildledt forbrugerne, men de har efterfølgende valgt at køre en separat sag omkring deres promovering og oplysning om Zofran. 

 

 

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip