Forsker: Angreb er en trussel mod Tunesiens stabilitet

Tunesiens politiske ledere har svoret, at de vil føre "nådesløs krig mod terrorisme", efter at 21 mennesker er blevet dræbt, heriblandt de to militante gerningsmænd, under et angreb ved Bardo-museet i Tunis.

Men trods onsdagens blodige angreb forudser iagttagere en fortsat stabil politisk udvikling i det nordafrikanske land, hvor det arabiske forår tog sin begyndelse.

- Tunesien har tidligere været rystet af et angreb på den amerikanske ambassade i landet, af skudattentater på ministre og andre forsøg på at destabilisere udviklingen.

- Men det er første gang i mange år, at vi ser et angreb mod turister i Tunesien, siger Rikke Hostrup Haugbølle, der er ph.d. og forsker i den politiske udvikling i de nordafrikanske lande på Københavns Universitet.

- Blandt alle de store etablerede partier i Tunesien er der stærk enighed om at støtte det nye demokrati - uanset meget dybe meningsforskelle. Volden kommer øjensynligt fra små salafistiske grupper, som vil sabotere demokratiet, pointerer hun og tilføjer:

- Der hersker stadig usikkerhed om, hvem der står bag angrebet, og det er usikkert, om det skulle være rettet mod parlamentet - og ikke mod Bardo-museet. Vi ved endnu intet om motiverne.

Rikke Hostrup Haugbølle henviser til, at mange almindelige borgere onsdag gik på gaden for at manifestere deres støtte til demokratiet og deres modstand mod vold efter angrebet, som blev indledt ved parlamentet, men som kulminerede på museet.

- Denne politiske proces vil efter alt at dømme fortsætte, men det store problem er, hvis turisterne og udenlandske investeringer skræmmes væk. Det er farligt på længere sigt, hvis alle de politiske løfter om fremgang ikke bliver indfriet.

Foruden 17 udenlandske turister blev også en civil tuneser og en tunesisk politimand dræbt ved angrebet. 24 mennesker blev såret - heraf 22 turister.

Angrebet er det blodigste mod udlændinge i Tunesien siden 2002, da terrornetværket al-Qaeda stod bag et selvmordsbombeangreb mod en synagoge på øen Djerba. Her blev 14 tyskere, to franskmænd og fem tunesere dræbt.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip