Forsker: Ekkoet fra 2009 giver hurtige konstitueringer

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Tre kommunerne mangler tirsdag aften stadig at sætte navn på den nye borgmester. Men i forhold til kommunalvalget i 2009, hvor der var drama og magtkampe i mindst 10 af kommunerne, er konstitueringerne gået hurtigt og glat.

Umiddelbart virker det som om, at sporene fra 2009 skræmmer, mener valgforsker Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Jeg tror, at forløbet i 2009 har betydet, at politikerne har forberedt sig ekstra grundigt og har haft aftalerne på plads i god tid om, hvem der skulle mødes på valgaftenen. Mange ting er også allerede forhandlet på plads på forhånd, siger han.

Han mener ikke, at et kodeks for konstituering har haft nogen indflydelse, det er snarere vælgernes vrede og politikernes frygt for at blive snydt, der har drevet værket.

- Mange politikere følte, at de blev snydt. Det er ekkoet fra 2009 og frygten for, at noget lignende vil gentage sig, der har gjort, at man har lagt sig i selen for at få styr på konstitueringerne i en fart, siger han.

Også Erik Nielsen, formand for KL og socialdemokratisk borgmester i Rødovre, tror, at politikerne har ønsket ikke at gentage forestillingen om "de lange knives nat".

- Det er ikke den historie, man har ønsket at fortælle. Alle er interesseret at vise, at lokalpolitik skal tages seriøst, hvis man vil have respekt. Så selv om kun få kommuner har lavet et kodeks, så er det det signal, man har villet sende, siger Erik Nielsen.

Roger Buch er dog stadig ikke helt overbevist om de hurtige og gnidningsløse konstitueringer.

- Lad os nu vente og se, om vi om 14 dage kan kigge tilbage på, at der alligevel er én aftale, eller to eller fem, der er røget af de konstitueringer, der allerede nu er på plads.

- Det er først fra 1. december, at man begynder at afholde de formelle møder, hvor beslutningerne bliver uigenkaldelige, siger Roger Buch.

/ritzau/