Forsker i nobeljubel: LED er simpelthen en revolution

- Vi havde ikke fantasi til at forestille os, at potentialet for LED var så stort.

Det siger Jørn Borup Jensen, forskningskoordinator i Elforsk, som er brancheorganisationen Dansk Energis forsknings- og udviklingsprogram.

- Da vi gav de første forskningsmidler i Danmark til udvikling af LED-teknologien for 10 år siden, havde vi ikke fantasi til at forestille os, at området havde så stort et potentiale, siger han i en kommentar til, at tre japanere har fået nobelprisen i fysik for deres opfindelse af LED-teknologien.

Det er Isamu Akasaki, Hiroshi Amano og Shuji Nakamura, der i begyndelsen af 1990'erne opfandt den energibesparende lille blå lysdiode.

- LED er simpelthen en revolution af den måde, som vi oplyser vores samfund på, siger Jørn Borup Jensen.

- Husk at 20 procent af det danske elforbrug går til belysning - dermed er det ekstremt energieffektive LED noget af en revolution, som vi kun har set toppen af, og det næste bliver et nybrud på anvendelsen af lys, siger forskningskoordinatoren.

Dansk Energi har de seneste 10 år med afsæt i Elforsk satset på dansk udvikling af LED. I 2006 udviklede danske designere en LED-pære, der var flere gange så effektiv som glødepærer. Den har både længere levetid, bruger mindre strøm og belaster naturen mindre.

- Når man kobler dansk design, dansk ingeniørkunst og LED-teknologien, så har vi virkelig et dansk vækstområde, så vi kan i dag sende en taknemmelig tanke til de tre japanske forskere, siger Jørn Borup Jensen.

Der findes ingen betydende producent af de blå lysdioder i Danmark. Men danske forskere, producenter og designere har i de seneste 10 år skabt et innovationsmiljø, der er blandt verdens førende, lyder det fra Dansk Energi.

- Vi havde ikke i vores vildeste fantasi forestillet os, at kickstarten af LED-udviklingen skulle give så stort et afkast, siger forskningskoordinatoren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip