Forsker: Rotter kan blive så store som får

Det lyder måske som noget fra en science fiction-roman, men det skræmmende scenarie kan blive virkelighed.

Rotter er nemlig super feksible og kan nemt drage til deres egen fordel, at andre større pattedyr uddør. Det forudsiger geolog Jan Zalasiewicz fra Universitetet i Leicester.

- I Kridttiden, hvor dinosaurusserne levede, levede der for eksempel også små pattedyr på størrelse med mus og rotter. Først da dinosaurusserne var ryddet af vejen, udviklede disse pattedyr sig - nogle blev store og imponerende som heste, mastodonter og mammutter, siger han til den skotske avis The Herald.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med

Forskeren mener, at rotter vil gennemgå den samme udvikling, hvis der altså er plads i økosystemet til dem.

- Med tiden vil rotter sandsynligvis vokse sig lige så store som verdens største gnaver, capybara, der vejer op til 80 kilo, vurderer Jan Zalasiewicz.

At det netop er rotterne, som vil komme til at vokse sig så store og stærke, mener eksperten, kan ses i den måde gnaverne allerede har udviklet sig på.

LÆS OGSÅ: Spøgelsesskib fuld af rotter krydser Atlanterhavet

- Rotter er et af de bedste eksempler på arter, som mennesker har hjulpet til at sprede sig over hele verden. De har med stor succes tilpasset sig nye omgivelser. De er nu på de fleste øer og har vist sig særdeles svære at udrydde. De har succes med at udkonkurrere mange indfødte arter og har gang på gang drevet dem til at uddø, lyder forklaringen.

Hvor hurtigt denne udvikling vil gå, siger Jan Zalasiewicz ikke noget om. Men måske vil det være en god idé at begynde at investere i rottefælder. 

 

Dagens Gossip