Forsker: Svært at ramme ejendomsværdi uden at åbne døren

Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil have et mere præcist system for ejendomsvurderingerne end den model, som et ekspertudvalg onsdag har skitseret i en ny rapport.

Men det er svært at regne sig frem til den præcise værdi på især de dyreste og billigste boliger, vurderer lektor ved CBS, Jens Lunde.

- Diskussionen ender ude i, at man skal håndbære hver enkelt vurdering, og så kan man lige så godt sende en vurderingsmand ud og lave den. Så er vi tilbage i det helt gamle system, konstaterer han over for Ritzau.

Han henviser til det tidligere system, hvor kommunale vurderingsmænd fastsatte beskatningsværdien af boligerne.

Ekspertudvalget konstaterer i sin rapport, at der i alle de vurderingsmodeller, som de har afprøvet, er tendens til, at de billigste boliger bliver vurderet for dyrt, og de dyreste for billigt.

Og den skævhed kan der være en ganske naturlig forklaring på, mener Jens Lunde.

- Jeg kan forestille mig, at der er stor usikkerhed i enderne med henholdsvis billige og dyre boliger, siger han og uddyber:

- Det er formentlig sådan, at de billigste boliger svinger fra at være usælgelige til at kunne sælges for en vis værdi. Og derimellem ligger der let nogle meget usikre vurderinger. For et hus, der kunne være solgt for en halv million, kunne lige så godt være endt i en skrotbunke.

På samme måde er det svært at vurdere, om de dyreste huse indeholder større værdier, end hvad de ydre data tilskriver.

- Princippet er, at man vurderer ud fra, at der er tale om et normalt hus. Men hvis der er guldhåndtag på badeværelserne, så påvirker det salgsprisen. Det kan du ikke få ind i et vurderingssystem, hvis du ikke åbner døren og ser, hvad der er i huset, påpeger Jens Lunde.

Skatteminister Benny Engelbrecht vil ikke på forhånd afvise, at det kan komme på tale med manuelle ejendomsvurderinger i det kommende system.

- Det kan godt være, at der skal en mand ud med en iPad, siger han til TV2 News.

/ritzau/

 

Dagens Gossip