Forsker til forældre: Lad børnene løse problemerne selv

Det er problematisk, at voksne ofte tager over og klarer børnenes problemer istedet for at lade dem hjælpe sig selv og hinanden.

Det mener ph.d. i pædagogisk psykologi Lone Svinth fra Aarhus Universitet, der gennem mere end et år har fulgt to børnegrupper i to forskellige daginstitutioner for at undersøge i hvor høj grad, de voksne opfordrer børnene til at hjælpe hinanden og samarbejde, skriver FOA.

- Hvis de voksne understøtter og opfordrer børn til at søge hjælp hos en kammerat, vil børnene erfare, hvad det betyder at hjælpe andre og selv blive hjulpet. Det udvikler børnene og giver et godt selvværd, siger hun til fagbladet.

Læs også: Så sødt kan et skænderi være

Omvendt kan for meget styring skabe voksenafhængighed for børnene, og hun opfordrer derfor til, at man lader børnene hjælpe hinanden, så de styrker fællesskabet.

Det gør de i Bredgade Børnehave i Roskilde, hvor de over en længere periode har forsøgt sig med at holde lidt igen med de velmenende voksne råd, når der er konflikter børnene imellem.

Læs også: 10 tips til curlingforældre i sportsklubberne

De forsøger istedet at få børnene til selv at få legen til at lykkes ved at spørge ind til problemet og derefter lade dem finde frem til løsningen selv.

Og det har givet pote, mener institutionens leder Mikkel Ekeløf.

- Hvis vi venter lidt og ikke griber ind med det samme, ender det næsten altid med, at børnene kommer med et fælles forslag, siger han til Fagbladet FOA.

 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

 

Dagens Gossip