Forsker: Valgplakater giver ikke flere stemmer

I lygtepæle i hele landet hænger valgplakater med smilende kandidater og partifarver, som partiforeninger straks gik i gang med at hænge op, da valgkampen op til folketingsvalget 18. juni blev skudt i gang onsdag.

Men det kan meget vel være skønne spildte kræfter.

- Valgplakater ved folketingsvalg har ikke den store effekt, siger lektor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet Karina Kosiara-Pedersen, som har været med til at forske i resultaterne fra det seneste folketingsvalg i 2011.

- Når vi sammenholder, hvad kandidaterne har lavet af aktiviteter og deres resultat ved valget, så gør valgplakaterne ingen forskel, siger hun.

Langt vigtigere for kandidaterne ved et folketingsvalg er kendiseffekt og placering på listen, siger lektoren.

- Det betyder meget, om kandidaten har siddet i folketinget i den foregående periode, og om de står øverst på listen over kandidater på stemmesedlen. Det betyder også meget, om kandidaten har været på tv, siger Karina Kosiara-Pedersen.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) skød valgkampen i gang onsdag formiddag. Allerede inden valget blev officielt udskrevet, var enkelte partiforeninger ude og kapre de bedste placeringer i lygtepæle og hænge plakater op.

Og der er tilsyneladende nok at tage af i hvert hos to af landets største partier.

- 100.000 plakater er Venstres kandidater og frivillige lige nu ved at hænge op, skriver Venstre på twitter.

- Godt gået, svarer Socialdemokratiet via sin twitterprofil og tilføjer:

- Men vi overgår jer med minimum 110.000 ophængte plakater.

Og der er da også en gevinst ved plakaterne, som forskerne ikke kan måle, siger Karina Kosiara-Pedersen.

- Valgplakaterne virker mobiliserende. Det er en aktivitet, som de lokale partimedlemmer lægger stor vægt på, og det er noget, de kan samles om.

- Det kræver ikke, at de skal stå på mål for partiets politik eller være påtrængende, så det er ikke så krævende - bortset fra det fysiske element selvfølgelig, siger lektoren.

Hun understreger, at forskning viser, at valgplakater har større effekt ved kommunalvalg.

/ritzau/

 

Dagens Gossip