Forsker: Venstre-forslag åbner ikke for 600 millioner

Da Socialdemokraterne torsdag præsenterede et nyt udlændingeudspil, langede statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) endnu en gang ud efter Venstres forslag om at skabe mere lempelige indrejsekrav for en række udvalgte udlændinge.

- Vi siger nej til Venstres ønske om at åbne Danmark op for 600 millioner verdensborgere, som Lars Løkke Rasmussen beskriver det. Det vil presse danske lønforhold og danske lønmodtagere, lyder det fra statsministeren.

Men der er ingen grund til at tro, at Venstres forslag vil føre til en massiv tilgang af udlændinge. Det mener Nana Wesley Hansen, der er adjunkt ved Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier på Københavns Universitet.

- Som signalniveau til udlandet så tror jeg ikke, at det har nogen betydning. Vi har en helt masse andre udfordringer som et lille land med et mærkværdigt sprog og relativt få store virksomheder, der kan brande landet udadtil, siger hun.

Venstres forslag går ud på at sænke beløbsgrænsen for, hvor høj løn en udlænding skal tilbydes, før vedkommende kan få opholdstilladelse i Danmark.

Grænsen skal gælde for en stribe udvalgte, primært vestlige lande og Venstre foreslår konkret at sænke beløbsgrænsen fra de nuværende 375.000 kroner til 215.000 kroner.

Ifølge Nana Wesley Hansen er der både positive og negative ting ved forslaget.

- Der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i nogle industrivirksomheder i Danmark, og en lavere beløbsgrænse gør det i højere grad muligt at hente kvalificeret arbejdskraft uden for EU, siger hun og fortsætter.

- Faren kan så være, at man måske vil opleve, at forhandlingsudgangspunktet for danske medarbejdere vil blive sværere, fordi man så bare kan få eksperterne udefra til en lidt lavere løn.

Helt generelt mener Nana Wesley Hansen ikke, at forslaget vil trække massevis af nye udlændinge til Danmark, men i nogle situationer vil en beløbsgrænse kunne komme til gavn for danske virksomheder, der har kontakter i udlandet.

- Hvis en arbejdsgiver er i gang med en rekruttering og har en kontakt ude i verden til en medarbejder, der synes at den løn, der bliver tilbudt, er attraktiv, så tror jeg, at det er rart, at muligheden er der for at få dem nemmere hertil.

/ritzau/

 

Dagens Gossip