Forsker: Venstre ligger, som de har redt med børnecheck

Venstre har selvforskyldt - med sin tidligere voldsomme fremfærd i diskussionen om børnecheck til andres EU-landes borgere - bragt sig i en situation, hvor partiet nu tvinges til at æde sine egne ord.

Det mener Rasmus Brun Pedersen, EU-forsker og lektor ved Aarhus Universitet.

- Jeg var sidste år meget overrasket over, at Venstre valgte at køre så hårdt frem i lige denne sag, fordi Venstre normalt også i opposition ikke politiserer så markant i EU-spørgsmål, siger han og fortsætter:

- Her har kredsen af ja-partier normalt en borgfred og er fælles om at løfte både de gode og de sværere EU-sager.

Han mener, at sagen illustrerer, at det er lettere at sidde og råbe op på bageste række i folketingssalen end at komme i regering med et væsentligt mindre råderum.

- Når Venstre så alligevel gik løs på den tidligere regering, så handlede det ikke om EU, men om ren indenrigspolitik i et strategisk forsøg på at bruge en EU-sag til at bringe Thorning-regeringen i knibe.

- Til gengæld er Venstre så nu tvunget til at bakke. Det sker så her i agurketiden, hvor man måske håber, at skaden bliver mindre. Omvendt har man muligvis behov for at få taget det værste luft ud af den her sag inden en kommende EU-afstemning om det danske retsforbehold, siger EU-forskeren.

Rasmus Brun Pedersen tror som juraprofessor Kirsten Ketscher, Københavns Universitet, heller ikke på, at Venstres varslede kamp i EU - for ad politisk vej at få ændret reglerne om børnechecken - har mange chancer.

- Det bliver svært at mobilisere en alliance om en enkelt lille ydelse, som selv i Danmark har begrænset økonomisk betydning, men som har fået en enorm indenrigspolitisk symbolværdi.

/ritzau/

 

Dagens Gossip