Forskere efterspørger integrationskommission

Trods mange - og dyre - integrationsprojekter er det efter flere års indsats ikke lykkedes at opnå overbevisende resultater.

Halvdelen af ikke-vestlige indvandrere er på arbejdsmarkedet, og børn med indvandrerbaggrund er i gennemsnit to års skolegang bagud. Det har fået førende forskere til at efterlyse en integrationskommission, skriver Jyllands-Posten søndag.

En af dem er formanden for en af de tidligere regeringskommissioner, Arbejdsmarkedskommissionen, Jørgen Søndergaard.

- Der er så store udfordringer på dette område, og udviklingen står i stampe. Der er behov for et kommissionsarbejde, hvor man systematisk gennemtrawler, hvad der kan være af nye og effektive indsatsmuligheder, siger han til Jyllands-Posten.

Han bliver bakket op af forskningschef i Rockwoolfondens Forskningsenhed, Torben Tranæs.

- Situationen er blevet så permanent problematisk, at man bør gøre noget overordnet og samlet, siger han til Jyllands-Posten.

Ifølge en analyse fra Rockwoolfonden vil indvandrere fra ikke-vestlige lande i 2014 koste Danmark en nettoudgift på 16,6 milliarder kroner. Det er især deres lave arbejdsmarkedstilknytning, der sender beløbet i vejret.

Integrationsminister Manu Sareen (R) benægter ikke, at integrationen har fejlet, og at den manglende integration i dag udgør et problem. Men han tror ikke på forskernes forslag om en egentlig integrationskommission.

- Måske trænger vi generelt til at få ryddet godt og grundigt op i alle de projekter, der er, og se på, hvad der virker, og hvad der ikke virker, siger han til Jyllands-Posten.

De seneste 10 år har Velfærdskommissionen, Arbejdsmarkedskommissionen og Skattekommissionen resulteret i flere rapporter, som har dannet baggrund for ny lovgivning.

/ritzau/

 

Dagens Gossip