Forskere finder smitsom levervirus i donorblod

Skrevet af admin

28/07/2014

Mest læste i dag

Næsten en ud af 3000 bloddonerer i England bærer virussen hepatitis E, som kan give leverbetændelse, viser et forskningsprojekt, der er omtalt i lægetidsskriftet The Lancet.

Opdagelsen får en ledende hepatitis-forsker til at opfordre til en systematisk gennemgang af donorblod i hele Europa.

79 ud af 225.000 donationer af blod viste sig af være inficeret med en version af virussen, genotype 3, som er mest udbredt i vestlige lande.

Mennesker kan blive smittet, hvis de har været i kontakt med inficerede svin, inficeret blod eller forurenet drikkevand.

18 ud af 43 personer i studiet, som har modtaget donorblod med virussen, har fået den overført.

- Hepatitis E genotype 3 er udbredt blandt den engelske befolkning - også bloddonorer, siger hovedforsker Richard Tedder.

- Vi estimerer, at mellem 80.000 og 100.000 personer i England har båret virussen i løbet af det år, vi har undersøgt, fortsætter han.

Forskere er tidligere kommet frem til lignende resultater i Tyskland og i Sverige, og det kan derfor tyde på, at resten af Europa er ramt af virussen, skriver forskerne.

De fleste folk, der får virussen, overkommer symptomer som manglende appetit og feber uden at modtage behandling. Men for folk med nedsat immunforsvar som eksempelvis kræftpatienter, gravide eller personer, som modtager et nyt organ, kan virussen være farlig.

Der findes ingen endelig kur mod virussen.

Forfatterne til studiet mener dog, at risikoen for at blive smittet og blive alvorligt syg er lille og ser ingen umiddelbar grund til at screene bloddonerer.

Det gør til gengæld Jean-Michel Pawlotsky, der er professor i medicin og leder af et hepatitis-forskningscenter i Frankrig.

Når han læser resultaterne af den nye forskning, får det ham til at opfordre til en "systematisk screening" for hepatitis E i områder, hvor virussen har spredt sig - herunder i EU.

/ritzau/AFP