Forskere: Kontroversiel boremetode udløser jordskælv

Der er i de senere år sket en eksplosiv stigning i antallet af jordskælv i den amerikanske delstat Oklahoma, og nu peger en forskergruppe på, at tilbageført spildevand fra olie- og gasproduktion formentlig er årsagen.

Geologer har fundet markante tegn på, at der er en sammenhæng mellem øget seismisk aktivitet i undergrunden og bortskaffelse af spildevand fra udvinding af olie og gas ved at pumpe det ned i dybe brønde i undergrunden.

I Oklahoma bliver der hver dag registreret to til tre jordskælv med en styrke på over tre.

Sidste år blev delstaten ramt af 585 jordskælv af denne styrke eller højere. Det tal var i 2013 på 109 skælv, og før 2008 blev der kun registreret færre end to om året, oplyser Oklahomas geologiske tjeneste (OGS).

Det er "meget sandsynligt, at størstedelen af jordskælvene" bliver udløst af den nedpumpning af spildevand i undergrunden, som benyttes af olie- og gasindustrien, meddeler OGS, der samtidig forbereder indbyggerne på, at et "omfattende jordskælv" kan ramme Oklahoma.

Den voldsomme stigning i antallet af skælv i Oklahoma har placeret delstaten i centrum for den nationale diskussion om, hvorvidt deponering af spildevand kan beskyldes for at være skyld i flere rystelser fra undergrunden.

Ifølge rapporten fra OGS er der en klar sammenhæng mellem de omkring 3000 spildevandsbrønde i området og den seismiske aktivitet.

Oklahomas olie- og gassammenslutning (Okoga) har i kølvandet på rapportens konklusioner meddelt, at der fortsat er brug for undersøgelser for at kunne slå sammenhængen fast.

- Det er muligt, at der er en sammenhæng mellem jordskælv og spildevandsbrøndene, men vi ved stadig ikke nok om, hvordan indsprøjtningen af vandet påvirker Oklahomas underjordiske forkastninger, siger Okogas præsident, Chad Warmington.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip