Forsvarer: Politiet har sjusket i hackersagen

Skrevet af admin

10/10/2014

Mest læste i dag

Med klap for det ene øje har politiet undersøgt hackerangrebet på politiets registre over dømte og efterlyste.

Det er budskabet fra advokat Luise Høj i Retten på Frederiksberg fredag, hvor hun fortæller nævninger og dommere, hvorfor de bør frifinde den svenske internetaktivist Gottfrid Svartholm Warg.

I det 13. retsmøde i den hidtil største hackersag i Danmark er der tæt besat på tilhørerrækkerne i retssalen. De hører fra forsvareren, at der er så megen tvivl om Wargs skyld, at han bør frifindes.

- Politiet forfulgte ikke de åbenlyse spor, der kunne være relevant for efterforskningen, siger forsvareren.

Loven siger, at politiet skal efterforske objektivt. Men betjentene har stirret sig blinde på den kendte svensker og har ikke undersøgt andre muligheder, og desuden er der begået "alvorlige fejl", lyder det.

Registrene lå hos statens it-leverandør CSC, som ikke selv opdagede, at der over seks måneder i 2012 var elektronisk indbrud.

Svenskeren har sagt, at hans computer må være blevet fjernstyret - et synspunkt, som anklagerne blankt har afvist.

Fjernstyring eller ej er omdrejningspunktet i sagen. Og her læner forsvareren sig op ad udtalelser fra en specialist, som hun har fået lov til at hyre i den teknisk indviklede sag.

Specialisten har tidligere været ansat som it-efterforsker i Rigspolitiet, og han er nu sikkerhedschef i et internationalt firma.

Hans konklusion er, at det ikke kan afvises, at uvedkommende har kunnet få adgang til og kontrol over Wargs computer.

- Det må være rigtigt svært for retten at tage stilling til, om computeren var fjernstyret eller ej, når teknikerne er uenige om, hvad der er sket, siger advokat Luise Høj.

Og det må på grund af den rimelige tvivl føre til frifindelse, lyder det.

Også selve anklagen rokker Luise Høj ved i sin procedure. En af de bestemmelser, som anklagemyndigheden har gjort brug af, drejer sig om "omfattende forstyrrelse" af for eksempel informationssystemer.

Men hvor omfattende var det egentlig, da uvedkommende listede ind hos CSC og kiggede på registrene med de følsomme oplysninger?

- I vores sag gik systemet jo ikke ned. Ingen på CSC anede, at det foregik, siger Luise Høj.

Hun afviser også, at Warg er identisk med "My Evil Twin", der har chattet med den anden tiltalte i sagen, en 21-årig dansker.

Warg risikerer fængsel i fire år eller mere, hvis retten finder ham skyldig.

/ritzau/