Forsvarsminister overvejer dansk luftstøtte i Middelhavet

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skal nu sammen med EU finde frem til, hvordan Danmark bedst kan bidrage til EU's styrkede indsats i Middelhavet, hvor flere end 1500 mennesker i år har mistet livet på det åbne hav i forsøget på at nå Europas kyster.

Det kan for eksempel ende med, at Danmark sender bidrag fra Beredskabsstyrelsen eller hjælper med overvågning fra luften, siger forsvarsministeren i en skriftlig kommentar.

- Danmark er ikke blevet anmodet om konkrete bidrag til Frontex. Der foreligger dog en generel forespørgsel til alle medlemslande om bidrag til Frontex. Som statsministeren nævnte i går (torsdag, red.), vil Danmark naturligvis også bidrage, siger Nicolai Wammen.

Frontex er Det Europæiske Grænseagentur, som skal styrke sikkerheden ved EU's ydre grænser.

- Vi skal nu i dialog med EU afklare mere konkret, hvad Danmark kan bidrage med. Overvejelserne kunne gå i retning af eksempelvis et bidrag fra Beredskabsstyrelsen eller et bidrag til overvågning fra luften i Middelhavet. Vi vil se på mulighederne, siger ministeren.

Torsdag afholdt EU's ledere et særligt migrant-topmøde i Bruxelles. Toplederne diskuterede problemerne med migranter og flygtninge, der rejser tværs over Middelhavet mod Europas kyster.

Det ekstraordinære topmøde blev indkaldt, efter at en båd i weekenden kæntrede ud for Libyens kyst, hvor 800 mennesker ifølge FN mistede livet.

Der er efter topmødet blandt andet lagt op til en tredobling af budgettet til EU-operationerne Triton og Poseidon, der står for kystbevogtningen ud for henholdsvis Italien og Grækenland.

Flere af stats- og regeringscheferne har også i forbindelse med mødet afgivet konkrete løfter om udstyr og mandskab til indsatsen. Det gælder blandt andet Storbritannien, Tyskland, Irland, Frankrig og Belgien.

Den britiske premierminister, David Cameron, tilbyder et stort flådefartøj - HMS Bulwark - samt tre helikoptere og to patruljebåde, mens den tyske forbundskansler Angela Merkel tilbyder to flådeskibe, der specifikt skal kunne deltage i eftersøgning og redning.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip