Forsvarsminister: Vi holder skarpt øje med Østersøen

Den svenske regering har fredag meddelt, at man har beviser for, at landets territorium er blevet krænket af en fremmed ubåd.

Den melding bliver modtaget med alvor hos den danske forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der har fulgt sagen nøje, siden de første meldinger om udenlandsk undervandsaktivitet i svensk farvand for cirka en måned siden.

- Det er dybt alvorligt, at en fremmed ubåd har krænket svensk territorialfarvand, og det tager vi fra dansk side naturligvis skarp afstand fra, fastslår ministeren over for Ritzau.

Han fortæller, at Danmark løbende er i kontakt med Sverige om sagen, og at forsvaret følger udviklingen i Østersøen, som danner søvej mellem Danmark, Tyskland, Polen, Litauen, Letland, Estland, Rusland, Finland og Sverige, nøje.

- Forsvaret og Forsvarets Efterretningstjeneste er meget opmærksomme på, hvad der sker i Østersøen, og vi samarbejder tæt med de nordiske lande og Nato om overvågningen af Østersøen, og det har vi tænkt os at fortsætte med, meddeler Nicolai Wammen.

Trods episodens alvor, så advarer ministeren mod at drage direkte sammenligninger mellem Danmark og Sverige i den konkrete sag.

- Sverige har en historie i forhold til ubådskrænkelser, geografien er en anden i forhold til Skærgården, og Sverige er heller ikke medlem af Nato, påpeger ministeren.

Han vil ikke spekulere i, hvem der står bag den ureglementerede ubådssejlads.

- Jeg henholder mig til, at svenskerne selv har sagt, at de ikke ved, hvor ubåden kommer fra, siger Wammen, som dog tilføjer:

- Men hvis vi kigger på den generelle situation i Østersøen, så har vi set en øget russisk flyaktivitet, men vi har også en dugfrisk konklusion fra Forsvarets Efterretningstjeneste om, at der ikke er tegn på, at Rusland udgør en øget militær trussel mod Danmark.

/ritzau/

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip