Forsvarsministeren: F-16-fly tager til Kuwait inden middag

Der var ikke gået mange minutter efter, at Folketinget vedtog at bruge syv danske kampfly i kampen mod Islamisk Stat, før beslutningen blev eksekveret.

- Jeg har givet grønt lys til forsvarschefen, så han kan sende vores F-16-fly i luften, og jeg forventer, at de i løbet af cirka en time er på vingerne, siger forsvarsminister Nicolai Wammen (S) kort tid efter at afstemningen i folketingssalen er overstået.

Dermed ventes flyene af sted inden klokken 11 torsdag formiddag.

Det har hidtil været uklart, hvor flyene skal have base mellem missionerne i Irak, men det er nu afklaret, fortæller ministeren.

- De vil sætte kurs mod Kuwait, som er det sted, hvor danskerne skal operere fra i de missioner, som skal udføres for at beskytte civilbefolkningen i Irak mod Isil (Islamisk Stat, red.) og for at beskytte Danmark og andre potentielle mål, fortæller Nicolai Wammen.

Udsendelsen af kampflyene blev vedtaget med 94 stemmer mod ni, og blandt modstanderne finder man Enhedslisten, som har advaret regeringen mod at starte "en ny irakkrig".

Den kritik afviser ministeren, men han lægger ikke skjul på, at indsatsen mod Islamisk Stat kan blive en langvarig affære.

- Vi har fået mandat til en indsats på et år, men vi har samtidig også tilkendegivet, at hvis der bliver behov for en forlængelse, så er det noget, vi vil drøfte med Folketinget, siger Nicolai Wammen.

Han mener ikke, at beslutningen ændrer væsentligt på terrortruslen mod Danmark.

- Trusselsniveauet er højt i forhold til Danmark. Det var det i går, det er det i dag, og det vil det også være i morgen, konstaterer forsvarsministeren.

/ritzau/

 

Dagens Gossip