Forsvundet israelsk soldat kan få betydning for slagets gang

Endnu er der intet nyt om den unge israelsk officer, som fredag forsvandt, da hans deling blev udsat for et bagholdsangreb.

Uvisheden om den 23-årige løjtnant Hadar Goldins skæbne kan få stor betydning for Israels fremfærd i Gaza, vurderer ph.d. Leila Stockmarr fra Institut for Samfund og Globalisering på RUC.

- Hvis man ser på, hvordan Hamas og andre palæstinensiske grupper tidligere har brugt krigsfanger, så har det i gåseøjne været en meget lukrativ forretning, fordi de har brugt dem til at få frigivet mange af deres egne fanger i Israel, siger Leila Stockmarr.

Hadar Goldin forsvandt i byen Rafah. To israelske soldater blev dræbt i bagholdsangrebet, men den israelske hær har ikke kunnet finde liget af Hadar Goldin. Derfor antager militæret, at han er taget som gidsel.

Hamas har afvist, at Hadar Goldin bliver holdt som gidsel af dem. Men hvis Hamas rent faktisk har taget den unge israeler til fange, har de gode kort på hånden.

- Det kommer an på, hvordan Hamas håndterer det. Hvis der begynder at komme billeder ud af soldaten i kompromitterende stillinger, kan det godt få betydning for Israels fremfærd, siger Leila Stockmarr, der dog understreger, at en enkelt soldat sandsynligvis ikke er tungen på vægtskålen.

- Jeg tror, at Israel er fokuseret på sine militære mål, siger hun.

Indtil videre har Israels regering stor indenrigspolitisk opbakning i befolkningen, men hvis det viser sig, at Hadar Goldin sidder fanget hos Hamas, kan det være med til at vende stemningen.

- På den ene side er hadet mod Hamas vokset i befolkningen. På den anden side er kritikken af Israels regeringen også vokset, så det er svært at sige, hvilken side i Israel, der vil vinde, siger Leila Stockmarr.

Konflikten har siden 8. juli kostet næsten 1700 palæstinensere livet, mens 66 israelske soldater er blevet dræbt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip