Forurening og miljøkrise truer årets Copa America

Mens stjerner som Lionel Messi, Neymar, James Rodriguez og mange flere er på vej til Chile, hvor Copa America-slutrunden skal afvikles de kommende uger, har værtsnationen store udfordringer med forurening.

Dagen før åbningskampen torsdag har myndighederne erklæret miljøkrise i byen Temuco, og der er udsendt varsel om det samme i hovedstaden Santiago. Begge byer lægger stadion til flere kampe ved slutrunden.

Mængden af forurening og smog er ganske enkelt blevet så voldsom, at bystyret i Santiago så sent som i sidste uge indførte en forureningsfri dag. Det betød, at bilerne måtte holde stille, og at 800 fabrikker blev tvunget til at holde lukket - for 10. gang i år.

Det skriver det norske nyhedsbureau NTB.

Den voldsomme forurening er ikke kun et stort miljøproblem, det kan også få indvirkning på spillerne.

- Smog og forurening har ikke bare en effekt på folks sundhed. Det påvirker også atletiske præstationer, siger den chilenske læge Luis Maya, der er tilknyttet klubben Colo-Colo, hvorfra han kender til problemet.

Trods den omfattende og presserende miljøkrise agter arrangørerne at gennemføre turneringen som planlagt, og det er også planen hos bystyret i Santiago.

- Vi har snakket med myndighederne, og hvis der er en ting, vi ikke kan gøre, så er det at udsætte en kamp, lyder det fra Santiagos guvernør, Claudio Orrego.

Dermed indikerer han også, at forureningsfrie dage næppe kommer i spil i de byer, hvor kampene afvikles.

Åbningskampen natten til fredag dansk tid i Santiago står mellem værterne fra Chile og Ecuador, mens finalen spilles 4. juli - også i Santiago.

/ritzau/

 

Dagens Gossip