Frankrig afviser hurtig intervention i Mali

En fransk minister siger til AFP, at en øjeblikkelige fransk intervention i Mali er udelukket, efter at det afrikanske land har anmodet Paris om hjælp til at bekæmpe islamistiske oprørere med tilknytning til al-Qaeda.

- Det vil ikke tjene noget formål at handle forhastet, siger Kader Arif, som er minister for krigsveteraner.

Præsident François Hollande vil komme med en erklæring om krisen i Mali om kort tid. Malis regering har også sendt anmodningen om hjælp til FN.

Oprørerne har vundet kontrol over den nordlige del af det fattige land, og nye kampe har øget frygten for, at de militante oprørere vil vinde mere terræn.

Diplomater i New York siger, at Malis midlertidige præsident, Dioncounda Traore, har bedt FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, om at gribe ind.

FN's Sikkerhedsråd appellerede på et krisemøde torsdag til, at en planlagt afrikansk-ledet styrke hurtigst muligt bliver sat ind for at hjælpe Mali.

- Forespørgslen fra Malis præsident siger i bund og grund: Frankrig, hjælp, lyder det fra USA's FN-ambassadør, Susan Rice, der har set brevet fra Malis præsident, Dioncounda Traore.

Islamisternes offensiv mod byen Konna er et bittert nederlag for regeringsstyrkerne, som tidligere har sagt, at de har gjort fremskridt i kampen mod oprørerne.

Det er første gang, oprørerne går til angreb og rykker frem uden for ørkenområdet, siden de tog kontrol med et område på størrelse med Frankrig i det nordlige Mali sidste år.

- Vi tog barakkerne, og vi tog kontrol med hele byen Konna, lyder det fra oprørsgruppen Mujwas talsmand.

- Soldaterne flygtede, efterlod deres tunge våben og pansrede køretøjer, tilføjer han.

Nyheden om, at Konna, der ligger cirka 600 kilometer nord for hovedstaden Bamako, var faldet, udløste panik i de nærliggende byer Mopti og Sevare.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip