Frankrig har lukket 20 moskéer efter Paris-angreb

Myndighederne i Frankrig har siden december lukket omkring 20 moskéer.

Det sker, fordi der angiveligt er prædiket en yderliggående form for islam i de pågældende moskéer.

- I Frankrig er der ikke plads til dem, som tager til orde for og opfordrer til had i bederum og moskéer og som ikke respekterer visse republikanske principper. Særligt lighed mellem mænd og kvinder, siger indenrigsminister Bernard Cazeneuve.

- Derfor besluttede jeg for nogle måneder siden at lukke moskéer ved brug af undtagelsestilstanden samt retlige eller administrative tiltag.

Indenrigsministeren tilføjer, at omkring 20 moskéer er lukket siden december, og flere vil blive det fremover.

Frankrig indførte undtagelsestilstand i november sidste år. Det skete, efter at personer med tilknytning til Islamisk Stat dræbte 130 mennesker under et koordineret angreb i Paris.

Der findes i alt cirka 2500 moskéer og bederum i Frankrig. Omkring 120 af dem menes at forkynde salafisme, som er en meget streng sunni-fortolkning af islam.

Bernard Cazeneuve oplyser desuden, at 80 mennesker er blevet udvist fra Frankrig siden 2012, og at der er snesevis af flere udvisninger under opsejling. Han oplyste ikke yderligere om dette.

Den franske indenrigsminister var mandag til møde med lederne af det franske Råd for den Muslimske Religion.

Det kommer på et tidspunkt, hvor Frankrig oplever et højt trusselsniveau fra militante islamistiske grupper.

Landet har været ramt af flere terrorangreb, blandt andet en massakre i Nice. Her dræbte en mand 84 mennesker ved at køre en lastbil ind i en menneskemængde på strandpromenaden.

De mange angreb har rejst spørgsmål om blandt andet udenlandsk finansiering af moskéer, som kan være med til at radikalisere muslimer i Frankrig.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip