Frankrig vil udføre luftangreb mod jihadister i Irak.

Den franske præsident François Hollande siger, at Frankrig er parat til at tage del i luftangreb mod den militante gruppe Islamisk Stat (IS) i Irak. Han understreger samtidig, at Frankrig ikke vil sende landtropper til Irak.

- Jeg har besluttet at besvare et ønske fra de irakiske myndigheder med at tilbyde luftstøtte. Men vi vil ikke gå længere end det. Der vil ikke blive indsat landtropper, og vi vil kun operere i Irak, siger François Hollande.

Islamiske Stat har i de seneste måneder taget kontrollen med store landområdet specielt i det nordlige Irak. USA har i den seneste måned udført over 160 luftangreb mod IS's stillinger i Irak.

Hollande siger, at Frankrig vil udføre angreb i Irak, så snart man har "identificeret målene", og det vil være snart, lyder det fra den franske præsident.

- Det vil være luftstøtte for at beskytte irakiske soldater og kurdiske peshmerga-styrker, der skal reducere og svække terroristgruppen IS, siger François Hollande.

Frankrig har siden i mandags udført rekognosceringsflyvninger over Irak. Landet har også sendt våben til kurdiske styrker, der kæmper mod jihadisterne fra IS.

I modsætning til USA vil Frankrig ikke angribe i Syrien, hvor Islamisk Stat også kontrollerer store områder.

I sidste uge gav USA's præsident, Barack Obama, grønt lys til, at amerikanske fly kan bombe IS på syrisk territorium.

Tirsdag gennemførte amerikanske styrker luftangreb mod Islamisk Stats positioner sydvest for den irakiske hovedstad Bagdad

Det var første gang, at USA udfører offensive angreb for at nedkæmpe IS. Tidligere har kampe mod IS kun været for at beskytte civilbefolkningen og centrale områder såsom Mosul-dæmningen i Nordirak.

Amerikanerne har i alt gennemført 162 angreb forskellige steder i Irak.

Flere end 40 lande er parate til at hjælpe en international koalition med at bekæmpe IS. Danmark er en del af kernen i koalitionen.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip