Frankrigs gyldne dråber hyldes nu som verdensarv

Det franske Champagne-distrikt med sine historiske vingårde og verdens mest kendte mousserende vine er lørdag blevet optaget på Unescos verdensarvsliste.

Og vinbønderne i Champagne i det nordøstlige Frankrig kan skåle med kollegerne i det centralt placerede Bourgogne.

Regionen, der har skabt sig et omdømme som leverandør af især rødvin af høj klasse, blev også indlemmet på listen over steder, som ifølge Unesco har en enestående betydning for menneskeheden og bør bevares.

For Champagne-distriktets vedkommende gælder den nye status de steder, hvor de boblende dråber blev udviklet ved hjælp af en ny gæringsmetode i flasken fra begyndelsen af det 17. århundrede og et par hundrede år frem, lyder det i begrundelsen fra Unesco.

Bourgogne får særlig ros for de unikke vingårde i Côte de Nuits og Côte de Beaune, der fremstiller nogle af de fineste rødvine, som laves af druerne Pinot Noir og Chardonnay.

- Champagne og Bourgogne er to fantastiske franske regioner, som viser, hvad Frankrig gør bedst, siger landets Unesco-repræsentant Philippe Lalliot.

Totalt findes der nu 41 franske steder på verdensarvslisten.

Unescos rådgivende organ, Icomos, var lørdag samlet i den tyske by Bonn for at vurdere kandidater til den prestigefyldte liste. To danske områder slap gennem nåleøjet: den sønderjyske by Christiansfeld og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

/ritzau/NTB

 

Dagens Gossip