Frankrigs præsident er mere upopulær end nogensinde før

Tilliden til den franske præsident, François Hollande, er lavere end nogensinde før.

Blot 13 procent af franskmændene støtter Hollande, viser en ny meningsmåling, der understreger præsidentens status som den mest upopulære franske statsleder i nyere tid.

Meningsmålingen, der er foretaget for magasinet Figaro, blev gennemført inden en længe ventet bogudgivelse af Valerie Trierweiler, Hollandes tidligere partner, der i detaljer beskriver præsidenten som magtliderlig og kold.

Den er dog gennemført, efter at Hollande og hans premierminister, Manuel Valls, for nylig var tvunget til at foretage en større regeringsrokade for at redde magten.

Mange ting går i det hele taget ikke særlig godt for Hollandes Frankrig.

Arbejdsløsheden har passeret rekordhøje 10 procent, og landets økonomi er ikke vokset i årets første kvartaler.

Blot én procent af franskmændene siger ifølge meningsmålingen, at de har "fuldstændig tillid" til, at Hollande kan klare "de problemer, som Frankrig står over for lige nu."

Også premierminister Valls, der var et populært valg ved udnævnelsen for bare fem måneder siden, får et gevaldigt slag over nakken i den nye måling og støttes nu bare af 30 procent af franskmændene.

Det er endnu uvist, hvilke konsekvenser Trierweilers biografi, der udkom torsdag, vil få.

En af de passager, der har vakt mest opsigt i Frankrig, handler om præsidentens syn på fattige.

- Han præsenterede sig selv som en mand, der ikke kunne lide de rige, skriver Trierweiler med henvisning til Hollandes succesfulde valgkampagne i 2012.

- I virkeligheden kan præsidenten ikke lide de fattige. På privat plan kalder denne venstreorienterede mand dem for "de tandløse", og han er så tilfreds med, hvor sjov han er, skriver den 49-årige journalist.

Som om problemerne således ikke er store nok for den franske præsident, siger en regeringskilde torsdag aften, at landets nye handelsminister, Thomas Thevenoud, er blevet tvunget til at trække sig fra posten på grund af problemer med hans skattebetalinger.

Det sker mindre en 14 dage efter, at han blev udnævnt til minister.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip