Frankrigs regering baner vejen for handel til 100 milliarder

Med en aftale om at købe sig ind i industrigruppen Alstom ser det ud til, at Frankrigs regering baner vejen for, at en handel til næsten 100 milliarder kroner om Alstoms energiforretning kan føres ud i livet.

Alstoms bestyrelse godkendte lørdag, at den amerikanske koncern General Electric (GE) kan købe energidivisionen.

GE har budt 12,35 milliarder euro for Alstoms energiforretning, der blandt andet omfatter atomkraftværker og vindmølleparker.

Imidlertid har Frankrigs regering erklæret, at den skal købe sig ind i Alstom, medmindre handlen skal blokeres, da der er tale om strategiske franske interesser.

Alstom er en kæmpe virksomhed, der beskæftiger 90.000 mennesker verden over, 18.000 af dem har job i Frankrig.

Så derfor har regeringen forhandlet med Bouygues, der er en industrigruppe inden for telekom og byggeri, om at købe to tredjedele af den aktieandel, som Bouygues har i Alstom.

Og her er der så tilsyneladende sket noget.

- Vi har en købsoption, der gør os i stand til at købe til den lavest mulige pris, siger Frankrigs økonomiminister, Arnaud Montebourg, til fransk tv.

Foreløbig låner Bouygues aktierne til regeringen, sådan at regeringen i Paris med det samme kan træde ind i rollen som aktionær hos Alstom, tilføjer ministeren.

Det er Alstom selv, der ifølge det franske nyhedsbureau AFP har henvendt sig til GE for at drøfte en handel med energidivisionen.

Det skyldes ifølge AFP's oplysninger, at Alstom har haft den opfattelse, at divisionen var for lille til at kunne konkurrere på det globale marked.

I øvrigt har et fælles tilbud mellem tyske Siemens og japanske Mitsubishi også været med i opløbet om Alstoms energiaktiviteter.

Men Alstom-bestyrelsen endte så med at anbefale det amerikanske tilbud.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip