Fransk drama løb med Guldpalmen i Cannes

Det blev et fransk drama om immigration, der modtog Guldpalmen ved filmfestivalen i Cannes.

Den franske instruktør Jacques Audiard får Guldpalmen ved dette års filmfestival i Cannes for det samfundskritiske drama "Dheepan".

Filmen, der ikke var en af favoritterne til at vinde, er en mørk film, der handler om en gruppe traumatiserede flygtninge og immigranter, der forsøger at skabe sig et nyt liv.

Da filmen blev vist for kritikerne, blev den modtaget med afmålt anerkendelse, uden at modtagelsen af den grund kunne betegnes som decideret dårlig.- Tak, Michael Haneke, for ikke at lave en film i år, lød det fra Audiard, da han modtog prisen henvendt til instruktøren Haneke, der er berygtet for at vinde, når han har har en film med på plakaten i Cannes.

Med på scenen havde han filmens to hovedrolleindehavere, Antonythasan Jesuthasan og Kalieaswari Srinivasan, der med filmen fik debut på det store lærred.

Jacques Audiard har mere erfaring, da han er en af fransk films nye store navne, der laver film med et mere europæisk end traditionelt fransk udtryk.Han har høstet stor anerkendelse for sine to foregående film, "Smagen af rust og ben" fra 2012 og "Profeten" fra 2009.Sidstnævnte deltog han også med ved festivalen i Cannes i 2009, og her blev han hædret med juryens store pris, Grand Prix, der er kendt som den næstvigtigste på festivalen.

I år gik Grand Prix-prisen til den ungarske debutant László Nemes med filmen "Son of Saul".

Med i opløbet var også den norske "Louder Than Bombs" af filminstruktør Joachim Trier. Filmen, der er koproduceret af danske Mikkel Jersin og Bo Ehrhardt fra Nimbus Film, var ene om at repræsentere Skandinavien i kampen om Guldpalmen.

Hovedprisen i sideprogrammet Un Cértain Regard, der belønner film med et "personligt og nationalt udtryk", gik allerede lørdag aften til den islandske film "Rams".

Den har dansk aftryk, idet den er koproduceret af Ditte Milsted og Jacob Jarek fra Profile Pictures med koproduktionsstøtte fra Det Danske Filminstitut.

/ritzau/

 

Dagens Gossip