Fransk nedtur: Færre end hver femte støtter præsidenten

François Hollande har den tvivlsomme ære at være Frankrigs mindst populære præsident i flere årtier.

En ny meningsmåling viser, at bare 18 procent af de franske vælgere bakker op om ham. Det er første gang, siden Hollande overtog posten i 2012, at han lander under 20 procent på popularitetsbarometret.

Landets nye premierminister, Manuel Valls, klarer sig til gengæld mærkbart bedre og får opbakning fra 58 procent i Ifop-målingen, der bliver offentliggjort i ugeavisen Le Journal du Dimanche.

Socialisten Hollande har været under skarp kritik både på grund af sin politik og sit privatliv.

Hans regerende socialistparti fik tæsk til kommunalvalget i slutningen af marts, der blandt andet betød, at partiet tabte flere borgmesterposter. Det fik Hollande til at skifte ud på regeringstaburetterne.

Rokaden betød blandt andet et comeback til præsidentens tidligere partner og mor til hans fire børn, den tidligere præsidentkandidat Ségolène Royal, der fik posten som miljøminister.

60-årige Royal var en af Socialistpartiets mest populære politikere, men blev efter sigende bandlyst fra en plads i regeringen i første omgang grundet uvenskab med Hollandes nu tidligere kæreste Valerie Trierweiler.

Hollande og Trierweiler gik fra hinanden i januar, da det kom frem, at præsidenten havde en affære med skuespilleren Julie Gayet.

Ministerrokaden betød også en fyring til premierminister Jean-Marc Ayrault, der blev erstattet med 51-årige Valls, den hidtidige indenrigsminister.

Han står nu med en overordentlig stor opgave med at få skabt opbakning til den upopulære regering, inden Hollande skal forsøge at sikre sig endnu en femårig præsidentperiode i 2017.

Valls er en del af regeringspartiets højrefløj og har sågar tidligere foreslået at ændre partinavnet, så ordet "socialist" blev fjernet.

Han er populær over hele det politiske spektrum, men hans stil og politik, der ofte bliver sammenlignet med den tidligere britiske premierminister Tony Blairs, er ikke faldet i partiets venstrefløjs smag.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip