Franske lovgivere er klar til at anerkende Palæstina

Under en debat fredag i det franske parlament ventes lovgiverne med stort flertal at tage skridt til at anerkende staten Palæstina på et tidspunkt, hvor der rundt om i Europa er dyb utilfredshed med fredsprocessen i Mellemøsten.

Resolutionen, der vil opfordre regeringen i Paris til at anerkende Palæstina, kommer til afstemning på tirsdag.

De franske lovgivere slutter sig dermed til andre lande i EU, der har mistet tålmodigheden med fredsprocessen mellem israelerne og palæstinenserne. Det er især Israels udbygning af de jødiske bosættelser på den besatte vestbred, der vækker vrede.

Det britiske og det spanske parlament har tidligere i november stemt for at anerkende Palæstina, men de to landes regeringer er ikke bundet af beslutningen.

Den nye regering i Sverige har derimod taget skridtet fuldt ud og den 30. oktober anerkendt staten Palæstina.

Det franske forslag, der er fremsat af det regerende socialistparti, opfordrer den franske regering til at bruge "anerkendelsen af Palæstina som værktøj til at sikre en definitiv afslutning på konflikten".

Resolutionen er ikke-bindende, men udenrigsminister Laurent Fabius sagde for kort tid siden i et interview, at Frankrig "indlysende på et vis tidspunkt anerkender den palæstinensiske stat".

Med forslaget skal det franske parlament bekræfte, at en tostatsløsning er den bedste garanti for fred, mener socialisten Elisabeth Guigou.

- Hvis vi ikke handler nu, så er der fare for, at vi bevæger os ind i en ustoppelig voldsspiral og omdanner denne territoriale konflikt til en regional konflikt, siger hun.

Forud for afstemningen i Nationalforsamlingen har Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, advaret Frankrig om, at det vil være en alvorlig fejltagelse at tage dette skridt.

- Har de ikke noget bedre at foretage sig på et tidspunkt, hvor der foregår halshugninger i Mellemøsten, heriblandt også af en fransk borger, spørger han.

I Danmark har regeringen afvist at stemme om en symbolsk erklæring eller for den sags skyld at anerkende en palæstinensisk stat. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har sagt, at det er svært at anerkende en stat, før det står klart, om sådan en stat har nogen mulighed for at eksistere.

/ritzau/AFP

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip