Fredag den 13: Derfor er vi overtroiske

Fredag den 13. er en dag, hvor man, hvis man er lidt overtroisk, forventer, at der sker forfærdelige ting. Men hvorfor er vi egentlig så overtroiske?

Ifølge det amerikanske site express.com, skal man lede i historien for finde årsagen til overtroen.

Dagens.dk giver dig her en liste over, hvad der kan have fået dig til at blive ekstra påpasselig fredag d. 13.

Dobbelt op på 13-tal:
Ifølge bibelen var der 13 gæster til bords ved den sidste nadver. Den 13. gæst var Judas som senere forrådte Jesus, der efterfølgende blev korsfæstet på en fredag.

Store hængnings-dag:
Fredag blev i gamle dage kaldt for hængnings-dag, fordi det var almindeligt at hænge kriminelle om fredagen. Der var 13 trin op til galgen.

Højt at flyve:
De fleste mennesker undgår at flyve fredag d. 13. Og det er måske fordi, de har hørt om flystyrtet i Andesbjergene.
Fredag d. 13. oktober 1972 styrtede et rugbyhold ned i Andesbjergene.

De overlevende fra flystyrtet strandede i de sneklædte bjerge iført tyndt sommertøj og næsten ingen mad. Der gik 72 dage, før de blev reddet. De overlevede ved at spise kød fra ligene af de døde.

Læs også: Overtro: Derfor frygter vi sorte katte på vejen 

Finsk dødskørsel
I Finland er det farligere for kvinder end for mænd at køre bil fredag d. 13.. En finsk læge gennemgik et halvt århundredes dødsstatistikker og fandt ud af, at kvinder har dobbelt så stor chance for at dø i en bilulykke fredag d. 13. end mænd har.

Til teltet os skiller
Forelskede par undgår at blive gift fredag d. 13. Og måske med god grund. Parret, der trodsede datoen og overtroen, blev forfulgt af uheld på deres bryllupsdag.

Blandt andet fik styrtregn bryllupsteltet til at styrte sammen, mens gæsterne sad og spiste. Et af de mindste børn, der var med til brylluppet, måtte køres på hospitalet på grund af en allergisk reaktion på bryllupsblomsterne.

Sælg, sælg, sælg
Hvid du handler aktier på børsen, er fredag normalt en god dag. Men ikke fredag d. 13.. Forskere ved University of Miami fandt ud af, at børsmæglerne på New York Stock Exchange ryster mere på hånden den dag. Forskerne kalder det fredag-den-13.-effekten og er blevet observeret på børsmarkeder over hele verden.

Morderisk dag
Der bliver begået flere mord fredag d. 13. Det mest berømte fredag d. 13.-mord er mordet på den 25-årige prostituerede Fances Coles. Mordet blev angiveligt begået af den berømte seriemorder Jack the Ripper.

13-13-13
I 2010 blev en 13-årig dreng fra Suffolk, England, ramt af lynet fredag d. 13. Ambulanceteamet registrerede opkaldet kl. 13.13.

Et fredag d. 13.-barn:
Er du født fredag d. 13.? Så holder du bl.a. fødselsdag samme dag som mesteren over alle gyserfilm, Alfred Hitchcock.

 

 

Dagens Gossip