Fredags-patienter dør oftere på operationsgangene

Michael Lauritsen

|

29/05/2013

Dagens topnyheder

Hvis du skal opereres, så kig hellere i kalenderen efter, hvilken dag operationen falder på. I hvert fald, hvis det er på et britisk hospital. Patienter dør nemlig oftere på som følge af en operation, hvis operationen ligger sidst på ugen. Det viser et nyt studie, som Sky News omtaler i dag.

Bliv ven med Dagens.dk på Facebook - Klik her og vær med nu

Faktisk viser analysen, at der er 44 procent større risiko for, at operationen ender fatalt, hvis den ligger på en fredag, i forhold til, hvis den ligger på en mandag.

Og risikoen er endnu større, hvis operationen bliver udført i en weekend. Her er det hele 82 procent.

Det er forskere fra Dr Foster Intelligence, som er en del af Imperial College London, som står for analysen. Her forklarer man den højere dødelighed med, at standarden for pleje for patienterne er lavere sidst på ugen og i weekenderne. Et problem, fordi det netop er her, patienterne skal komme sig.

- De første 48 timer efter en operation er de mest kritiske i forhold til komplikationer, siger Dr. Paul Aylin, der har stået i spidsen for forskningen.

- Det, vi gerne ville vise, var, at hvis rekreationen efter en operation løb over en weekend, og der var forskelle i kvaliteten af den pleje, som blev tilbudt, så ville vi se en stigning i antal dødsfald. Det har vi påvist, forklarer han.

Forskerne har kigger på mere end fire millioner operationer på britiske hospitaler mellem 2008 og 2011.

Ifølge tal fra British Medical Journal døde 27.582 personer i den periode inden for 30 dage efter operationen.