Frederiksen om dagpenge: Vi tager den nødvendige tid

Både SF, Enhedslisten, store dele af fagbevægelsen og enkelte medlemmer af den socialdemokratiske folketingsgruppe mener, at der skal ændres på dagpengereglerne nu.

Men det ønske bliver tidligst indfriet efter næste valg, hvis det står til beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Hun ser ikke noget problem i, at regeringen venter omkring halvandet år på dagpengekommissionens anbefalinger, før man tager spørgsmålet op.

- Vi har gjort det i den rækkefølge, vi synes, var det rigtige. Nemlig først at sikre et akut forsørgelsesgrundlag for de mennesker, som har mistet deres dagpengeret.

- Og så tillader vi os at tage den nødvendige tid til at lave et dagpengesystem, som er holdbart i fremtiden, siger Mette Frederiksen.

Udmeldingen kommer på Socialdemokraternes sommergruppemøde, hvor både statsminister Helle Thorning-Schmidt og Mette Frederiksen blev mødt med byger af spørgsmål om dagpengene, som igen ser ud til at blive et omdrejningspunkt for efterårets forhandlinger om finansloven.

På dagen for sommergruppemødet viser en opgørelse fra a-kassernes brancheorganisation, AK-Samvirke, ifølge Jyllands-Posten, at regeringen endnu en gang har skudt for lavt i sit skøn over, hvor mange danskere der vil miste deres dagpengeret.

Da VK-regeringen sammen Dansk Folkeparti i 2010 vedtog halveringen af dagpengeperioden, lød forventningen, at ændringen vil få mellem 2000 og 4000 til at miste dagpengeretten det første år.

Det rigtige tal viste sig dog at blive over 33.000 - altså omkring 10 gange så højt.

Også S-R-SF regeringen har skudt langt forbi i vurderingerne af problemets omfang.

Selv få måneder før, reglerne ramte de første danskere, forventede Mette Frederiksens ministerium, at kun mellem 9000 og 16.000 ville opbruge dagpengeretten i det første år. Et skøn, der allerede dengang blev kritiseret af AK-Samvirke for at være alt for optimistisk.

Mette Frederiksen peger dog fingeren på VK-regeringen:

- Det står klart for enhver, at de forudsætninger, der ligger til grund for den tidligere regerings dagpengereform, de holder ikke.

- Inger Støjberg har været rejsende i tal, som ikke på nogen som helst måde kommer i nærheden af, hvad virkeligheden viser, siger Mette Frederiksen, der selv flere gange har været genstand for samme beskyldning fra Enhedslisten.

/ritzau/