Fredsmøde indledt i Minsk efter blodigt døgn i Ukraine

31/01/2015 15:46

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Repræsentanter for Ukraine, Rusland og Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, har lørdag sat hinanden stævne i Minsk for at genoptage den proces, der skal skabe fred i det krigshærgede Ukraine.

Blandt andre den tidligere ukrainske præsident Leonid Kutjma er mødt frem i den hviderussiske hovedstad, hvor parterne i efteråret underskrev en fredsplan.

Den plan, som blandt andet omfattede en våbenhvile, er blevet krænket adskillige gange, og de seneste uger har været særdeles blodige i det østlige Ukraine især omkring Donetsk.

- Det seneste døgn er 15 soldater dræbt og flere end 30 såret, siger forsvarsminister Stepan Poltorak.

De prorussiske separatister i Donetsk har sagt, at den oprørskontrollerede by har været under artilleribeskydning fra ukrainsk militær op til weekenden.

Flere end 5000 mennesker er dræbt under konflikten i Ukraine siden foråret 2014 i kølvandet på en folkeopstand, der væltede præsident Viktor Janukovitj i Kijev, og Ruslands annektering af sortehavshalvøen Krim.

Vesten fastholder, at Rusland står bag de prorussiske separatister både med soldater og våben. Rusland benægter dette.

EU og USA har indført flere rækker sanktioner mod Rusland og de prorussiske separatistledere, og Rusland har omvendt indført sanktioner imod Vesten.

/ritzau/AFP