Frifindelser i sag om falsk Rodin-skulptur for landsretten

Østre Landsret skal tage stilling til, om det var bedrageri, da tre danske mænd indleverede en falsk Rodin-skulptur til det berømte auktionshus Christie's i London.

Anklagemyndigheden har besluttet at anke dommen, hvor Københavns Byret i begyndelsen af juli frifandt mændene for bedrageri. Det oplyser vicestatsadvokat Anders Riisager til Ritzau.

Byretten fandt, at auktionshuset nok blev sat under pres, men at der ikke var tale om bedrageri, da mændene indleverede en falsk udgave af Auguste Rodins Grubleren.

I en langvarig sag blev de tre, der er fra samfundets øvre lag, frifundet for at ville score mellem fire og seks millioner kroner ved at føre auktionshuset bag lyset.

Københavns Byret kunne ikke finde beviser for, at de tiltalte indleverede den falske udgave af Grubleren med henblik på salg.

Mændene havde købt den 37 centimeter høje skulptur for 200.000 kroner og indleverede den i efteråret 2013 til Christie's i London.

De vidste, at eksperterne i Rodin-komitéen forinden havde stemplet den som falsk. Og ikke mindst, at Christie's i New York tilbage i 1996 havde solgt den som ægte.

Uanset hvilken reaktion Christie's i London ville lande på, ville auktionshuset komme til at "stå skidt", har en af de nu frifundne sagt.

Men det var ikke retsstridigt, at de undlod at fortælle auktionshuset om eksperternes vurdering, konkluderede byretten.

Og der er heller ikke skaffet beviser for, at de faktisk forsøgte at få skulpturen sat til salg.

Blandt andet lagde byretten vægt på, at auktionshuset i London over for New Scotland Yard har erklæret, at man ikke har politianmeldt indleveringen fra Danmark som et forsøg på bedrageri.

I byretten havde anklagemyndigheden krævet mændene straffet med fængsel i op til tre år, men det endte med frifindelse over hele linjen. Nu bliver det op til Østre Landsret at vurdere anklagemyndighedens beviser mod de tre mænd.

/ritzau/

 

Dagens Gossip