Frihandelsaftale risikerer at give Europa baghjul

05/10/2015 20:13

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Det en god nyhed for både verdensøkonomien og dansk eksport, at landene omkring Stillehavet efter fem år er blevet enige om frihedsaftalen Trans-Pacific Partnership, TTP.

Men aftalen risikerer også at give Europa baghjul, hvis ikke de hurtigt får deres aftaler mellem USA og Japan på plads, lyder det fra det dansk erhvervsliv.

- Vi kommer bagud på point, fordi USA og Asien får lettere ved at handle med hinanden. Derfor er det så vigtigt, at vi hurtigt får en aftale på plads, siger underdirektør i Dansk Industri Peter Thagesen.

- Resten af verden venter ikke på Europa. Derfor appellerer vi til politikerne om hurtigt at få sat skred i forhandlingerne. Og nogle gange må man hugge en hæl og klippe en tå, hvis man vil indgå en aftale, siger han.

Hos Dansk Erhverv er man enige. Michael Bremerskov Jensen, chefkonsulent, EU & International i Dansk Erhverv, understreger, at der er markedsandele på spil for danske og europæiske virksomheder.

- Danske eksportører til eksempelvis Japan og USA risikerer at tabe markedsandele til konkurrenter fra Stillehavsregionen, hvis TPP får lov til at træde i kraft, uden EU/USA- og EU/Japan-aftalen er på plads.

Aftalen er indgået mellem 12 lande - USA, Japan, Canada, Mexico, Peru, Chile, Brunei, Singapore, New Zealand, Australien, Vietnam og Malaysia - og skal sørge for fælles standarder og for at reducere handelsbarriererne mellem landene.

Inden aftalen kan træde i kraft, skal den godkendes af de enkelte landes parlamenter.

Også udenrigsminister Kristian Jensen (V) er enig i, at Europa nu skal handle hurtigt.

- Den amerikanske indstilling har været, at først skulle TTP-aftalen på plads, og så kunne man begynde at koncentrere sig om TTIP-aftalen. Derfor er jeg glad for, at aftalen er blevet indgået, siger han med henvisning til den frihandelsaftale - TTIP - der er under forhandling mellem USA og Europa.

- Nu skal vi fra dansk side lægge pres på EU. Handelskommissæren, Cecilia Malmström, skal speede processen op med et udspil, så vi hurtigt kan få en aftale med USA, inden præsident Obama går af, da han kan afgøre sagen hurtigt.

/ritzau/