Friis Bach forlader Folketinget til fordel for FN

Tidligere udviklingsminister og nuværende gruppeformand og finansordfører for De Radikale, Christian Friis Bach, forlader Folketinget for i stedet at tiltræde stillingen som leder af FN's Økonomiske Kommission for Europa (UNECE).

Dermed bliver Christian Friis Bach den i øjeblikket højst placerede dansker i FN-systemet.

- Jeg blev opfordret til at søge stillingen fra FN, og jeg har så været til jobsamtale, senest med FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, via en videokonference i sidste uge. Og jeg blev så ringet op i går og fik at vide, at jeg har fået stillingen, siger Christian Friis Bach til Ritzau.

- Jeg er rigtig glad for Folketinget, og det er vigtigt for mig at understrege, at jeg ikke har siddet og kigget på jobopslag. Folketinget er Danmarks bedste arbejdsplads, men for mig er FN verdens bedste arbejdsplads, så jeg sagde ja til at melde mig, siger han.

Dermed skal regeringspartiet nu finde en ny mand på den helt centrale post som gruppeformand i folketingsgruppen.

Ifølge De Radikale vil man fredag morgen vælge en fungerende gruppeformand, inden partiet på sit sommergruppemøde vil vælge en permanent gruppeformand.

- Jeg bliver formelt den højst placerede dansker i FN-systemet. Jeg bliver det, der også hedder en undergeneralsekretær, og det er næsten to år siden, at Danmark sidst har haft sådan en stilling, fortæller Friis Bach, der nu skal bo og arbejde i Genève i Schweiz.

Det seneste godt halve år har været noget af en tur i rutsjebanen for Friis Bach.

Han valgte i november trække sig fra posten som udviklingsminister i forbindelse med sagen om klimaorganisationen GGGI.

Det viste sig, at han - uden at bemærke det - havde godkendt de luksuriøse rejseregler i den dansk støttede klimaorganisation, som formand for såvel Venstre som GGGI's bestyrelse, Lars Løkke Rasmussen, havde benyttet sig af ved flere lejligheder.

Partileder Margrethe Vestager er glad for Friis Bachs entré på FN-systemets bonede gulve.

- Jeg er meget glad for at få en dansker og en radikal placeret så centralt i FN. Christian Friis Bach fik i sin tid som udviklingsminister solid international indflydelse, og han fik gennemført de største ændringer i dansk udviklingspolitik i 40 år, hvor menneskerettighederne kom helt i front. Vi kommer til at savne Christian i den radikale gruppe, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip