Frist for atomaftale er forlænget til næste sommer

De svære forhandlinger om det kontroversielle iranske atomprogram trækker ud, og mandag eftermiddag har Iran og stormagterne i gruppen P5+1 besluttet at forlænge fristen for en aftale til næste sommer.

Det bekræfter den britiske udenrigsminister, Philip Hammond, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Det var ikke muligt at nå en aftale før deadline. Vi har derfor forlænget fristen til 30. juni 2015, siger Hammond.

Der har foreløbig været frist for en underskrevet atomaftale ved midnat mandag.

Ifølge den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, var der ellers sket "betydelige fremskridt" i forhandlingerne, men det var altså ikke tilstrækkeligt til, at man kunne sætte underskrifter på et slutdokument i løbet af få timer.

Lavrov siger, at man sigter mod en aftale om de grundliggende principper i løbet af tre-fire måneder.

Det harmonerer med en udmelding tidligere mandag fra en vestlig diplomat tæt på forhandlingerne om, at man vil have en "politisk aftale" på plads til marts.

Forhandlingerne skal sigte mod en aftale, hvor iranerne skal skrue ned for dampen i deres atomprogram og tillade større gennemsigtighed, mens Vesten til gengæld trinvist skal hæve sanktionerne.

Striden om atomprogrammet har stået på i 12 år. Iran siger, at programmet udelukkende har fredelige formål, men specielt Israel, USA og de arabiske lande i Golfen er ikke overbevist.

Forhandlingerne foregår med Iran på den ene side og de fem permanente medlemmer af FN's Sikkerhedsråd og Tyskland på den anden, den såkaldte P5+1-gruppe.

Lykkes det at finde en aftale, kan det ændre en del i Mellemøsten. Det kan åbne for, at de internationale sanktioner kan lempes for et land med 76 millioner indbyggere, hvilket kan skabe mere gang i handel og økonomi.

En aftale kan også åbne op for nye løsninger på flere af de blodige konflikter i regionen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip