Frygt for flykaos ved muligt vulkanudbrud på Island

Island advarer om, at der er fare for et udbrud i landets største vulkan - fire år efter en askesky fra en anden islandsk vulkan var årsag til den største lukning af luftrummet siden Anden Verdenskrig, hvilket førte til annulleringer af over 100.000 flyvninger.

Videnskabsfolk advarer om, at aske fra et udbrud i vulkanen Bardarbunga kan skabe forstyrrelser for både den transatlantiske og den nordeuropæiske flytrafik samtidig med, at strømme af smeltet is kan skade den islandske infrastruktur.

Vulkanen ligger placeret under gletsjeren Vatnajökull.

Fareniveauet for vulkanen er hævet til "orange", som indikerer "en øget eller stigende uro med større potentiale for udbrud". Der har i adskillige dage været registret øget seismisk aktivitet, hvilket medfører øget risiko for et udbrud.

Der blev mandag målt et skælv på 4,5 - det kraftigste i regionen i siden 1996. I de seneste fire dage er der blevet registreret over 2600 rystelser.

Bardarbunga er over 2000 meter høj, det øverste niveau i landets største vulkansystem.

Bryndes Brandsdottir, som er geofysiker ved Islands universitet, siger til islandsk radio, at de seneste målinger tyder på, at magma, som er den flydende bjergmasse, der bliver til lava, når det når overfladen, synes at forblive tre til syv kilometer nede.

Talsmænd for den islandske beredskabsstyrelse siger tirsdag eftermiddag, at der ikke synes at være sket ændringer i det seneste døgn, men at der fortsat er tale om "meget kraftige aktiviteter."

Vulkanen Eyjafjallajökull var i april 2010 årsag til, at millioner af flypassagerer blev ramt af store forstyrrelser eller strandede i lufthavne.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip