Frygtede oprøre overgiver sig i det østlige DRCongo

M23, der er en af de mest frygtede oprørsbevægelser i Den Demokratiske Republik Congo, overgav sig tirsdag efter halvandet års kamp.

I en erklæring fra M23 hed det, at oprørerne har "afsluttet oprøret" og i fremtiden vil søge at nå sine mål "med politiske midler".

Nedkæmpningen af M23 i det østlige DRCongo er den største sejr for regeringen i Kinshasa i et halvt århundrede.

- Det er en total sejr for DRC, siger regeringens talsmand.

Myndighederne i Kinshasa siger, at de nu vil optrappe kampene mod hutu-militser, der hærger i den samme region.

DRCongos hær indledte den 25. oktober den seneste offensiv mod M23, og som dagene gik, blev oprørerne trængt længere og længere tilbage, indtil de forskansede sig på tre høje 80 kilometer nord for den regionale hovedstad, Goma, ikke langt fra grænsen til Rwanda.

M23 spredte frygt, da oprørerne for et år siden indtog storbyen Goma og besatte den i 10 dage.

Søndag opfordrede oprørerne til våbenhvile, men hæren valgte at fortsætte sin offensiv.

FN's styrker i området har bistået under offensiven med rekognosceringsflyvninger, efterretninger og planlægning, inden FN-soldater mandag deltog i kampene ved de tre høje, hvor oprørerne var trængt tilbage til.

FN-eksperter har konsekvent omtalt M23 som Rwanda-regeringens marionetdukke. Oprørerne er tutsier, og Rwanda har nu ikke længere nogen allierede på den anden side af grænsen.

Rwanda appellerer til, at den congolesiske hær og FN om at indlede en jagt på hutuer i oprørsgruppen FDLR, der opererer i det østlige DRCongo.

Fjendskabet mellem tutsier og hutuer udspringer af det massemord, som hutuer foranstaltede på op mod en millioner mennesker i Rwanda i 1994. Langt de fleste ofre var tutsier.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip