Frygter elektrisk blackout, når solformørkelsen rammer den 20. marts

Når månen dækker for solens stråler den 20. marts, er det ikke kun et spektakulært naturfænomen, vi kan blive vidne til.

Solformørkelsen kan muligvis betyde et elektrisk blackout. Det frygter European Network of Transmissions System Operators for Electricity (ENTSO-E), som er en sammenslutning af 41 energioperatører i 34 europæiske lande. 

Læs også: Ventet solformørkelse bliver endnu vildere: Sjældent fænomen rammer samtidig 

I en pressemeddelelse skriver ENTSO-E, at de europæiske energivirksomheder har forberedt sig på solformørkelsen i flere måneder.

“Under en klar morgenhimmel den 20. marts 2015 vil omkring 35.000 megawatt af solenergi, hvilket svarer til næsten 80 mellemstore konventionelle kraftværker, gradvist fade fra Europas elektriske system, før de genindtræder gradvist,” forklarer ENTSO-E.

Fordi en større og større del af den europæiske elektricitet kommer fra solenergi, har det krævet en omfattende koordinering.

Det er en test, som systemet aldrig er blevet sat på før.

Læs også: Danmark i mørke: Nu kommer vildeste solformørkelse i 15 år 

“At styre verdens største sammenkoblede netværk under denne begivenhed er en hidtil uset udfordring. Solformørkelser er sket før, men med en stigning i installationerne af solenergi-generatorer kan risikoen for en hændelse være alvorlig uden passende foranstaltninger, som blev påpeget i ENTSO-Es Winter Outlook-rapport fra december sidste år,” skriver ENTSO-E.

 

Dagens Gossip